Naša stranka | Klarić u Briselu: Vjerujem da će nova većina ubrzati BiH na putu energetske tranzicije
  • Početna
  • Novosti
  • Klarić u Briselu: Vjerujem da će nova većina ubrzati BiH na putu energetske tranzicije
Klarić u Briselu: Vjerujem da će nova većina ubrzati BiH na putu energetske tranzicije

Klarić u Briselu: Vjerujem da će nova većina ubrzati BiH na putu energetske tranzicije

24.05.2023.

Energetska zajednica je u Evropskom parlamentu u Briselu organizovala Parlamentarni plenum o energiji na kojem su se okupili parlamentarci iz Evropskog parlamenta te parlamenata iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Gruzije, Kosova, Moldavije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Ukrajine. U ime BiH na plenumu je govorila Sanela Klarić, delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH iz Naše stranke.

Tim povodom Klarić kaže: “BiH je dosad malo učinila na polju energetske tranzicije. Tim povodom izrazila sam nadu pa i uvjerenje da će nova većina kako na državnom tako i na federalnom nivou ubrzati procese zahvaljujući kojima možemo stati u red s onim zemljama koje su u vrhu kad je riječ o korištenju obnovljivih izvora energije, dekarbonizaciji i borbi s klimatskim promjenama. Posebno sam naglasila da BiH u tu svrhu još uvijek ne koristi IPA fondove što je od krucijalne važnosti ne samo za pokretanje nego i za uspjeh projekata na polju energije, ali i za uspješniju borbu protiv korupcije. IPA fondovi su bespovratna sredstva, ali s vrlo preciznim uslovima utroška tih sredstava tako da bi bilo kakve malverzacije bile nemoguće. To je mnogo bolje od kreditnog zaduživanja, što su novci koje ćemo generacijama morati vraćati, a pritom uvjeti korištenja tih sredstava su vrlo fleksibilni te omogućavaju da se sredstvima manipuliše u skladu s ličnim a ne društvenim interesom.

 

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!