Naša stranka | Jasmina Omerdić: Grad bez Statuta je kao država bez Ustava
Jasmina Omerdić: Grad bez Statuta je kao država bez Ustava

Jasmina Omerdić: Grad bez Statuta je kao država bez Ustava

29.10.2020

Na listi Naše stranke za Gradsko vijeće Tuzla pod rednim brojem dva je Jasmina Omerdić. U fokus svog zalaganja, ako je izaberete za vijećnicu, stavit će usvajanje Statuta Grada, saobraćajne i komunalne probleme.

Statut Grada

Tuzla već šest godina djeluje na osnovu statutarne odluke, a trebalo je donijeti Statut u roku od pet mjeseci  kako je navedeno u Statutarnoj odluci.

Građanima su oduzeta sva prava u odlučivanju. O svemu odlučuje gradska uprava. Čak je mjesnoj zajednici oduzet i status pravnog lica. Mjesne zajednice nemaju svoj statut i pečat. Grad Tuzla ima najrestriktivniji uslov za pokretanje inicijative od strane građana. Uslov je prikupljanje potpisa od 10% broja građana.

Ulaskom u GV, kao vijećnica ću pokrenuti Inicijativu za usvajanje Statuta, što je u nadležnosti GV.

Saobraćaj

Posebnu pažnju posvetit ću rješavanju problema koji je prouzrokovala intenzivna stanogradnja koju nije pratila adekvatna saobraćajna infrastruktura, niti po pitanju saobraćaja u mirovanju (parkinzi) niti pristupne ceste.

Neophodna je hitna izgradnja planiranih saobraćajnica kao i izmjene ragulacionih planova u cilju rješavanja ovih problema.

Ulaskom u Vijeće, podnijet ću inicijativu za modernizaciju naplate parkinga.

Također, Tuzla je poznata po tzv. crvenom valu – što frustrira sve vozače i povećava zagađenost zraka u gradu.

U tom smislu, neophodno je modernizirati semafore pomoću tzv. pametnih rješenja i proširiti saobraćajnice sa trakama za skretanje gdje god je to moguće.

Komunalne usluge – plaćam koliko trošim

Želim da Tuzlaci i Tuzlanke komunalne usluge plaćaju u skladu s individualnom potrošnjom. Individualni mjerači, vodomjeri i kalorimetri. Trenutno JKP u čijoj su nadležnosti ove usluge čine sve što je u njihovoj moći da otežaju i spriječe uvođenje individualnih mjerača u starijim objektima kolektivnog stanovanja. U novim objektima su individualni mjerači postali standard.

Javna komunalna preduzeća moraju olakšati ugradnju individualnih mjerača time što će građanima ponuditi projektna rješenja i ustupiti projekte bez naknade, dok bi građani vlastitim sredstvima plaćali realizaciju projekta. Na tom ću insistirati.

Neophodnim smatram i izjednačavanje cijene komunalnih usluga (voda, grijanje i odvoz smeća) za obrte sa cijenama za domaćinstva te umanjivanje cijene za pravna lica. Kad su obrti u pitanju, ova mjera ne bi bila samo korisna u smislu poboljšanja njihovog poslovanja, već opstanka.