Naša stranka | Enita Nakaš: Djecu u RS-u moramo spasiti od Dodika
Enita Nakaš: Djecu u RS-u moramo spasiti od Dodika

Enita Nakaš: Djecu u RS-u moramo spasiti od Dodika

19.09.2022.

Povodom izjave Milorada Dodika da u RS-u s „muslimanima“, kako on naziva Bošnjake, srpska djeca ne mogu ići u iste škole niti imati iste udžbenike, reagovala je Enita Nakaš iz Naše stranke.
„Znamo da je Dodik šovinista i da je spreman i na najteže segregacijske mjere, pogotovo kad su djeca u pitanju. To je žalosno i opasno. Međutim, Dodik treba znati da je spas za svakoga ko ne mora pohađati nastavu po nastavnom planu i programu koji on i njegova politika kreiraju. 

Obrazovanje je osnovno ljudsko pravo! Obrazovanje treba da bude slobodno od politike, u obrazovanju mora da postoji nulta tolerancija na diskriminaciju, a zadatak obrazovanja je da doprinosi uspješnijoj i prosperitetnijoj budućnosti. 

Vjerujemo u promjenu vlasti koja će učiniti da nastavni proces u RS-u ne bude temeljen na diskriminaciji. 

 Mi ćemo sigurno učiniti sve da do tada sva djeca u RS-u koja to žele mogu pohađati nastavu prema programu koji je važeći u Kantonu Sarajevo. Škole u Kantonu Sarajevo mogu uspostavljati svoje edukativne centre gdje god to žele unutar BiH. Poznat je primjer Osnovne škole Malta koja ima takav edukativni centar u Novoj Kasabi. Naravno, školama je potrebna finansijska i infrastrukturna pomoć, ali ona, kad su djeca u pitanju, ne smije nedostajati. Vlast mora u tome pomoći i to na svim nivoima ako je vode ljudi koji za sebe kažu da su za Bosnu i Hercegovinu. 

Moramo svoj djeci u RS-u, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, omogućiti da budu u svim pravima i obavezama jednaki, moramo im omogućiti kvalitetno, prosperitetno obrazovanje temeljeno na društvenoj odgovornosti i empatiji. Moramo ih spasiti od Dodikove mržnje.“

 

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!