Naša stranka | Edin Forto u Kranju potpisao Deklaraciju ALDE-a: BiH u Evropskoj uniji do 2029. godine
  • Početna
  • Novosti
  • Edin Forto u Kranju potpisao Deklaraciju ALDE-a: BiH u Evropskoj uniji do 2029. godine
Edin Forto u Kranju potpisao Deklaraciju ALDE-a: BiH u Evropskoj uniji do 2029. godine

Edin Forto u Kranju potpisao Deklaraciju ALDE-a: BiH u Evropskoj uniji do 2029. godine

06.10.2021.

Edin Forto, predsjednik Naše stranke i premijer Kantona Sarajevo, od jučer je u Sloveniji gdje je održao niz sastanaka s liberalnim liderima Evrope na kojima je razgovarao o evropskoj i građanskoj budućnosti BiH. Sastanku su, pored lidera liberalnih stranaka iz Jugoistočne Evrope, prisustvovali liberalni premijeri država članica EU, predsjednik Evropske investicijske banke Werner Hoyer te predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

„U Kranju smo sa zvaničnicima ALDE stranke, treće najjače grupacije u Evropskom parlamentu, potpisali Deklaraciju o proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan. Deklaracija zagovara što bržu integraciju Bosne i Hercegovine i ostatka regiona u Evropsku uniju. U liberalnoj porodici smatramo da se taj proces treba okončati do 2029. godine i to smo jasno rekli ovom Deklaracijom. Osim toga, mišljenja smo da na narednim Evropskim izborima 2024. godine trebaju učestvovati i zemlje Zapadnog Balkana te da naši predstavnici dobiju ulogu posmatrača u Evropskom parlamentu. Ne možemo nastaviti putem evropskih integracija ako ne budemo mogli učestvovati u diskusijama na evropskom nivou“, rekao je Forto.

Premijer Forto je na sastancima govorio i o ustavnim izmjenama koje predlaže Naša stranka.

 „U narednom periodu ćemo preko naših liberalnih prijatelja u Evropskom parlamentu i drugim evropskim institucijama glasno zagovarati građanske principe kroz naš prijedlog izmjena Ustava BiH“, naglašava Forto.