Naša stranka | Edin Forto: U Evropi ne smije biti mjesta za islamofobiju!
Edin Forto: U Evropi ne smije biti mjesta za islamofobiju!

Edin Forto: U Evropi ne smije biti mjesta za islamofobiju!

15.11.2023.

Edin Forto, predsjednik Naše stranke, danas je boravio u Briselu na skupu evropskih liberalnih lidera na kojem se i obratio. U svom obraćanju Forto je poručio da Bosna i Hercegovina korača ka Evropskoj uniji uprkos domaćim i stranim euroskepticima.

“Za nas je Evropska unija i dalje najuspješniji mirovni projekat u historiji ovog kontinenta. Evropska unija nije savršena, ali je najperspektivnija putanja za sve građanke i građane Bosne i Hercegovine - ekonomska, politička, sigurnosna i kulturološka - uprkos destruktivnim faktorima unutar BiH koji žele Putinovu a ne evropsku BiH, a koje je u svom obraćanju jasno prepoznala i identifikovala Ursula von der Leyen. Ti faktori i dalje žele sijati sjeme razdora ne samo unutar BiH već i unutar čitave Evrope, pa su pišući duboko neistinito i zlonamjerno pismo Evropskom parlamentu i Američkom kongresu, pokušali zapaliti vatru islamofobije kako na Zapadnom Balkanu tako i u čitavoj Evropi. Ovdje sam da vam, između ostalog, poručim da islamofobiji nema mjesta kako u Bosni i Hercegovini tako i u čitavoj Evropi. Moramo štititi vrijednosti Evropske konvencije o ljudskim pravima, presude Evropskog suda za ljudska prava i osigurati mogućnost za sve one koji žive na svakom pedlju ovog kontinenta - dostojanstvo i ravnopravnost. Bosna i Hercegovina i naša duga historija zajedničkog života imaju šta ponuditi Evropi, bez obzira na prizemne, oportunističke glasove na koje će historija gledati kao na takve.

I Evropska unija kao i Bosna i Hercegovina imaju zajedničku nit vodilju a to je jedinstvo u različitostima, gdje su različitosti naše bogatstvo a ne smetnja ka napretku. Najdosljedniji sljedbenici te ideje su političke snage koje gaje liberalno-demokratske vrijednosti, nasuprot onima koji sanjaju autoritarne snove.”

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!