Naša stranka | Drugi vanredni kongres Naše stranke: Usvojena programska deklaracija
Drugi vanredni kongres Naše stranke: Usvojena programska deklaracija

Drugi vanredni kongres Naše stranke: Usvojena programska deklaracija

04.09.2021.

Naša stranka danas u Sarajevu održava Drugi vanredni kongres. U dosadašnjem toku Kongresa usvojena Programska deklaracija.

Na samom njenom početku istaknuta je opredijeljenost Naše stranke za euro-atlantske integracije: „Zalažemo se za članstvo BiH u Evropskoj uniji kao garant ekonomskog oporavka zemlje i za NATO integracije koje će otkloniti mogućnost novih ratova i stvoriti perspektivu za trajan i stabilan mir.“

U Deklaraciji se kao glavna kočnica progresa u Bosni i Hercegovine prepoznaju destruktivne politike nacionalističkih stranaka. Da bi se one onemogućile potrebne su ustavne reforme za koje će se Naša stranka zalagati: „Snažno smo protiv zloupotrebe etničkih prava kao mehanizama dominacije političke elite i jedne grupe nad drugima te teritorijalnog rasparčavanja zemlje. Smatramo da svaki građanin mora imati mogućnost da se kandiduje i bude biran za svaku poziciju u ovoj zemlji te da nikome ne smije biti uskraćeno pravo glasa. Činjenica da još uvijek nije implementirana odluka Sejdić-Finci je skandalozan pokazatelj pogubnosti nacionalističkih politika. Naša stranka potvrđuje da je osnovni subjekt političkog i društvenog života građanin-pojedinac. Uspješna zaštita kolektivnih prava zahtijeva da se ona taksativno nabroje u ustavnom tekstu; institucionalni modeli te zaštite moraju biti u skladu s evropskom praksom.“ U skladu s navedenim zalagat će se i za izmjene Izbornog zakona.

Kao jedan od ciljeva navedena je i transparentnost javne uprave kao i borba protiv korupcije. Opredijeljenost Naše stranke u tom pravcu potvrđuje i dosad učinjeno, navodi se u Deklaraciji: „U Kantonu Sarajevo uspostavljen je Registar zaposlenih u javnom sektoru kao i Ured za borbu protiv korupcije koji je, također, na našu inicijativu uspostavljen i u Tuzlanskom kantonu.“

Kad je u pitanju obrazovanje, istaknuta je važnost pristupa predškolskom odgoju za svu djecu, omogućavanje jednakih uslova obrazovanja za sve, bez afirmacije etničkih podjela kroz obrazovni sistem, ali i usklađenost obrazovanja s tržištem rada.

Također, na listi prioriteta Naše stranke nalazi se i privreda koju je potrebno osnažiti na sljedeće načine: Smanjenje sredstava za birokratiju i državni aparat; poticaje razvoju i zapošljavanju u privatnom sektoru; poticaje razvoju industrijskog i poljoprivredno-prehrambenog sektora; razvijenu socijalnu politiku i zapošljavanje mladih.

Pandemija je, navodi se u Deklaraciji, dala za pravo Našoj stranci kad su u pitanju zdravstvene politike za koje su se dosad njeni zastupnici zalagali. Neke od njih su: Uvođenje proširenog i dobrovoljnog privatnog zdravstvenog osiguranja; uvođenje dodatnih mehanizama kontrole finansiranja zdravstva; uspostava javno-privatnog partnerstva u javnom zdravstvenom sistemu i korištenje zdravstvenih usluga na cijelom teritoriju BiH/FBiH.

Naša stranka nastavit će se zalagati i za zelene politike u cilju zaštite životne sredine.

Tekst Deklaracije možete pročitati na sljedećem linku.

 

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!