Naša stranka | Dino Osmanović: Građanima omogućiti da lakše čitaju budžet i prate njegovu potrošnju
  • Početna
  • Novosti
  • Dino Osmanović: Građanima omogućiti da lakše čitaju budžet i prate njegovu potrošnju
Dino Osmanović: Građanima omogućiti da lakše čitaju budžet i prate njegovu potrošnju

Dino Osmanović: Građanima omogućiti da lakše čitaju budžet i prate njegovu potrošnju

30.11.2022.

Danas se usvaja Nacrt budžeta Grada Lukavca. Tim povodom oglasio se Dino Osmanović iz Gradskog odbora Naše stranke Lukavac. On traži uvođenje budžeta za građane.

„Budžet za građane dobra je praksa promocije našeg budžeta, ali i približavanja rada Gradske uprave građankama i građanima. Nije najvažnije da budžet bude dostupan javnosti, već je podjednako važno da budžet bude pristupačan i razumljiv svima, a ne samo ekonomskim stručnjacima. Ako su u stanju da ga razumiju, građani onda mogu lakše ostvarivati svoja prava, postavljati pitanja i uvidjeti šta to vlast radi u njihovo ime. Smatram da je ovo dobar način poticanja transparentnosti rada lokalne samouprave. Druge općine i gradovi, kao i veći nivoi vlasti, prave budžete za građane“, kaže Osmanović.

Za što veću transparentnost u radu Gradske uprave, Osmanović predlaže da se Grad Lukavac ugleda na rad Grada Bihaća:

„Pored budžeta za građane, Grad Bihać je svojim građanima putem web stranice ponudio opciju 'Stanje računa'. Građani na taj način mogu pratiti potrošnju budžeta iz dana u dan. Ne trebamo izmišljati toplu vodu, trebamo se ugledati na pozitivne prakse kako bi građankama i građanima bilo bolje, jer budžet je njihov novac, a ne novac političara.“

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!