Naša stranka | Damir Nikšić: 300.000 KM za spas pčela
Damir Nikšić: 300.000 KM za spas pčela

Damir Nikšić: 300.000 KM za spas pčela

01.02.2023.

U Budžetu FBiH za 2023. godinu našlo se i 300.000 KM za opremanje laboratorija za toksikološku analizu pčela. Inicijativu je podnio Damir Nikšić iz Naše stranke.

„Bosna i Hercegovina trenutno ne posjeduje niti jedan laboratorij koji vrši toksikološku analizu pčela iako je taj problem veoma čest. Samim tim ne postoji način da se utvrdi uzrok trovanja. To otežava i naplatu štete.

Opremanje laboratorija, koji bi mogao biti osnovan pri nekom od javnih univerziteta ili u sklopu Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, osiguralo bi prevenciju određenih bolesti i kvalitetnije istraživanje otrovnih supstanci te bi omogućilo i sankcionisanje lica za koja su trovala pčele.

Smanjenjem trovanja pčela, pogotovo namjernog, povećala bi se proizvodnja meda i voća koje pčele oprašuju što bi bilo od pomoći drugim granama privrede i zaštiti okoliša.“

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!