Naša stranka | Damir Dinarević: Prioritet zapošljavanje mladih
Damir Dinarević: Prioritet zapošljavanje mladih

Damir Dinarević: Prioritet zapošljavanje mladih

28.10.2020

Damir Dinarević, kandidat Naše stranke za Općinsko vijeće Novi Grad, u svom mandatu posebnu pažnju posvetit će mladima koji zbog nemogućnosti ostvarivanja poslovnog angažmana sve više napuštaju zemlju.

Mladi trebaju biti pokretači poslovnog života, ali često zbog birokratije, teško dostupnih informacija i nesnalaženja odustaju od prilika za poduzetništvo i samozapošljavanje. Mlade ćemo podstaći i pomoći im u kreiranju jednostavnije infastrukture i puta do ostvarivanja prvenstveno prvog radnog iskustva kroz stvaranje komunikacije između njih i poslodavaca, prilika za prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i savjetovanje. Kao osoba koja se profesionalno ostvaruje u realnom sektoru smatram da su mladi, pametni i vrijedni ljudi uvijek potrebni i da bi poslovna saradnja bila obostrano korisna.

Trenutno naša opština vrši prekvalifikacije i dokvalifikacije radnih mjesta za određena zanimanja ali smatram da takva mogućnost nije dovoljno približena mladim ljudima te da treba na tome raditi. Također, Opština bi trebala barem dva puta godišnje organizovati dane otvorenih vrata gdje bi se pojavili svi poslodavci sa područja naše opštine i na taj način napravili pristup za mlade ljude da se informišu direktno kod poslodovaca o svom mogućem angažmanu a poslodavci da imaju mogućnost upoznavanja nove radne snage. Kako bi ovo bilo uspješno, Opština treba izaći u susret poslodavcima koji prihvate da uposle mlade ljude kroz neki vid poreznih olakšica ili subvencije.

Ovo je projekat na duže staze kako bi se sistemski pokušao riješiti problem zapošljavanja mladih osoba a pogotovo sticanje prvog radnog iskustva.