Naša stranka | Damir Arnaut: Zanemarivanje slučajeva Mujanović i Osmanović od strane bh. vlasti dovelo je do slučaja Vranj
  • Početna
  • Novosti
  • Damir Arnaut: Zanemarivanje slučajeva Mujanović i Osmanović od strane bh. vlasti dovelo je do slučaja Vranj
Damir Arnaut: Zanemarivanje slučajeva Mujanović i Osmanović od strane bh. vlasti dovelo je do slučaja Vranj

Damir Arnaut: Zanemarivanje slučajeva Mujanović i Osmanović od strane bh. vlasti dovelo je do slučaja Vranj

13.09.2021.

Poslanik u državnom Parlamentu i član Predsjedništva Naše stranke osudio je hapšenje Edina Vranja u Srbiji i pozvao sve patriotske snage u institucijama Bosne i Hercegovine da konačno počnu koristiti svoje značajne ingerencije s ciljem zaštite prava i interesa bh. državljana, te da tome pristupe na krajnje ozbiljan način.

„Vranj je - nakon Huseina Mujanovića i Osmana Osmanovića - već treći branitelj Bosne i Hercegovine koji je u protekle tri godine uhapšen u Srbiji, bez postojanja bilo kakvih indikacija da su pravosudne institucije BiH, ili sud u Haagu, smatrale za shodno pokrenuti njegovo procesuiranje. U tom istom periodu nadležni u Predsjedništvu BiH i Ministarstvu vanjskih poslova BiH nisu uspjeli ishoditi izručenje zločinaca koji su pobjegli u Srbiju s ciljem izbjegavanja krivičnog gonjenja, odnosno služenja pravosnažnih presuda naših sudova. Pored pravnog nasilja Republike Srbije, na djelu je i očita nesposobnost aktuelne vlasti - posebno SDA i DF - da zaštiti naše građane", istakao je Arnaut.

S obzirom na njegovo aktivno učešće u oslobađanju Ejupa Ganića, Jovana Divjaka, Ilije Jurišića, Mirsada Salkića, Jasmina Rendića, Samira Honde i drugih, Arnaut kaže: „Potpuno sam svjestan da su svi srbijanski zahtjevi ove vrste politički motivisani. Ta motivacija je, uostalom, i pravosnažno potvrđena presudom suda u Londonu u predmetu Srbija protiv Ganića. Upravo iz tih razloga je neshvatljivo da članovi Predsjedništva BiH i ministrica vanjskih poslova BiH nisu svakodnevno upozoravali naše građane da se suzdrže od putovanja u Srbiju, te da niko od navedenih nije Mujanovića i Osmanovića posjetio u pritvoru tokom protekle tri, odnosno dvije godine.“

Razlika između ova dva pristupa, tvrdi Arnaut, je i dovela do pojačane agresivnosti zvaničnog Beograda u proteklom periodu, kako po pitanju ponovne učestalosti hapšenja pripadnika Armije RBiH, tako i skrivanja onih koji bježe od bh. pravosuđa.

„Stoga insistiramo da se Komšić, Džaferović, Cikotić, Turković i drugi vlastodršci probude i poduzmu konkretne korake, kako diplomatske tako i pravne prirode. Također se nadam da gnusne prijetnje koje je Senad Šahinpašić Šaja prije nekoliko godina uputio prema Vranju, te prateće insistiranje Bakira Izetbegovića da je Šaja njegov drug, neće uticati na SDA zvaničnike u navedenim institucijama da odgovorno rade svoj posao“, zaključuje Arnaut.