Naša stranka | Damir Arnaut: Kako su Čovićeve laži prokazale nesposobnost bh. vanjske politike
  • Početna
  • Novosti
  • Damir Arnaut: Kako su Čovićeve laži prokazale nesposobnost bh. vanjske politike
Damir Arnaut: Kako su Čovićeve laži prokazale nesposobnost bh. vanjske politike

Damir Arnaut: Kako su Čovićeve laži prokazale nesposobnost bh. vanjske politike

11.08.2022.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut uputio je u proceduru Rezoluciju o prihvatanju definicije antisemitizma i Preporuku za zabranu komemoracija Bleiburga i sličnih ustaških ceremonija. U tom kontekstu je ukazao i na obmane Dragana Čovića i nesposobnost aktuelne bh. vanjske politike da im se odupre, ali i na dalje opasnosti koje prijete od Mostarskog sporazuma. Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

 

„Parlament Bosne i Hercegovine je prije dvije godine doslovno naredio ministrici vanjskih poslova BiH da uputi demarš Republici Hrvatskoj jer se Sabor te države usudio biti pokrovitelj mise za ustaše usred Sarajeva. Bisera Turković se ne samo oglušila o tu naredbu, već je ignorisala poslanička pitanja kada će je provesti.

No, Turković je samovoljno uputila demarš ambasadi Izraela zbog podrške tzv. 'legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda', konceptu koji je Bakir Izetbegović, baš ovako kako je citirano, sa Draganom Čovićem potpisao u Mostaru. To je uradio u prisustvu ambasadora SAD, UK, OSCE i OHR, te misije najagilnije zagovaraju taj model.

Čović je, međutim, sada ishodio i podršku Mostarskom sporazumu od države koja s istim nema dodirnu vezu, ali je jedna od tehnološki, ekonomski i obrazovno najrazvijenijih zemalja u svijetu, te pritom jedina demokratija na Bliskom istoku. Istovremeno je ministricu koja se predstavlja kao 'najdugovječniji bh. diplomata' navukao da s Izraelom otvori diplomatski rat.

Međutim, strateška Čovićeva pobjeda je da je stvorio imidž bastiona antifašizma. Čovjek koji je naredio HDZ poslanicima da jedini glasaju protiv moje inicijative o brisanju fašističkih naziva ulica. No, HDZ je tada glasao protiv i ušutio se. SDA je glasala za, a tri dana poslije krenula slati hvalospjeve o Busuladžiću i, još gore, Huseinu Đozi koji se u više navrata slikao sa kapom sa mrtvačkom glavom i ispod zastave sa kukastim krstom.

Čović je, naravno, slagao Izrael i cjelokupnu međunarodnu zajednicu. Podržao je izmjene u multietničkom Mostaru – ustaških imena koje je usvojio baš njegov HDZ – ali mu ne pada na pamet brisati tzv. 'viteza' Rafaela Bobana u Grudama, Juru Francetića u Kupresu, Milu Budaka u Čapljini, te druge ustaške krvoloke gdje HDZ ima stoprocentnu vlast.

Slagao je i za definiciju antisemitizma jer je u Domu naroda predložio običan zaključak koji nema obavezujuću snagu po Vijeće ministara BiH i druge državne institucije. HDZ poznaje procedure –decenijama kontrolišu ključna mjesta u državnom Parlamentu. Da su htjeli Rezoluciju, poput Parlamenta Albanije, to bi i predložili.

No, politika je i komparativna disciplina. Šta su po ovim pitanjima uradili HDZ-ovi koalicioni partneri SDA i DF? U slučaju DF-a, ništa! Oni se hvale da im je jedina politika 'Bolje Željko nego Dragan', što potvrđuje njihovo izbjegavanje svake teme oko koje ne postoji konsenzus u bošnjačkom glasačkom tijelu – bilo da se radi o tekstu na Kazanima, ulici ustaškog pukovnika Sulejmana Pačariza na Alipašinom, ili gay paradi.

SDA je, pak, nanio ogromnu štetu podrškom Pačarizu i Đozi, zbog koje je Bakir završio na 'sivoj listi' State Departmenta, ali i ekstremizmom, uključujući preko svojih medija. Kada sam na Twitteru pozvao MVP BiH da se pridruži svim zemljama regiona i pozdravi Abrahamske sporazume – mirovne saveze između Izraela, SAD, te Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina – sedmičnik Stav je sporazume opisao kao 'sramotne', a moju podršku istim pozicioniranjem 'između sile i pravde'.

Bisera Turković me tada na Twitteru blokirala, ali nije blokirala ambasadu Irana koja se u već nekoliko navrata nadovezuje na njene objave i bljuje antisemitističku vatru koja zaslužuje ne samo demarš i blok, već i protjerivanje odgovornih diplomata. Antisemitizam ispoljavaju i političari koji govore o 'jevrejskom lobiju', ali i mediji skloni HDZ-u koji su za Jakoba Fincija napisali da se stavio na stranu 'Izraela, svoje matične zemlje'. Obje konstatacije su primjeri antisemitizma u navedenoj definiciji.

Iz svih ovih razloga sam u Predstavnički dom uputio Rezoluciju o prihvatanju definicije antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust. Za razliku od Čovićevog 'zaključka', Rezolucija prema Poslovniku utvrđuje 'političke smjernice koje će provoditi Predsjedništvo, Vijeće ministara ili druge institucije BiH'.

Isti dan sam uputio i Preporuku kojom se pozdravlja zahtjev Parlamenta Austrije za zabranu ustaških komemoracija u Bleiburgu i prihvatanje zabrane od strane MUP-a Austrije, te kojom tražim da Vijeće ministara BiH uvede slične zabrane, uključujući zabranu utroška budžetskih sredstava za bleiburške i slične ustaške komemoracije. Treba li podsjećati da su upravo HDZ zvaničnici – ponajviše Čović i Borjana Krišto – godinama o trošku po budžet BiH i uz supotpise Šefika Džaferovića i Bakira Izetbegovića pohodili te morbidne ceremonije?

Ishod ćemo vidjeti do kraja mjeseca. Nadam se da će do tada SDA i DF, ali i moja Trojka, u općinama koje kontrolišu, inicirati implementaciju moje inicijative za brisanje ulica raznih kolaboracionista. A potom se nadam da će građani BiH znati izabrati one snage koje znaju voditi vanjsku i druge politike i koje će Čovića znati prokazati za lažova kakav jeste“.

 

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!