Naša stranka | Ćudić: U narednim sedmicama očekujem potvrdu optužnica protiv odgovornih za zlostavljanje štićenika u Pazariću
  • Početna
  • Novosti
  • Ćudić: U narednim sedmicama očekujem potvrdu optužnica protiv odgovornih za zlostavljanje štićenika u Pazariću
Ćudić: U narednim sedmicama očekujem potvrdu optužnica protiv odgovornih za zlostavljanje štićenika u Pazariću

Ćudić: U narednim sedmicama očekujem potvrdu optužnica protiv odgovornih za zlostavljanje štićenika u Pazariću

30.04.2021.

Zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Sabina Ćudić i predstavnici udruženja za zaštitu osoba s poteškoćama danas su u Parlamentu Federacije BiH održali press konferenciju povodom optužnica koje su podignute povodom zlostavljanja štićenika u Zavodu u Pazariću.

Ćudić je rekla da je dobila dopis od Tužilaštva o stanju predmeta za zlostavljanje djece u Zavodu još u januaru.

U tom dokumentu piše da se vodi istraga protiv tri odgovorna lica zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela nesavjestan rad u službi, sprečavanje i neizvršavanje mjera u zaštiti maloljetnih lica. Zaključno sa jučerašnjim danom planiran je završetak istrage i podizanje optužnice.

S obzirom na to da smo svi svjesni koliko je vremena prošlo od objavljivanja snimaka, postavlja se pitanje ko su odgovorni i da li oni i danas imaju pristup djeci. 

Očekujemo od glavne kantonalne tužiteljice da kaže da li je optužnica potvrđena, kada će biti, i da li je upućena sudu. Očekujemo što hitnije postupanje jer znamo da je istraga okončana i ovaj slučaj mora dobiti sudski epilog“, rekla je Ćudić.

Naglasila je i to da bez obzira na sve deklaracije koje je BiH potpisala i na vrijeme u kojem živimo djeca još uvijek žive u zatvorenim ustanovama.

Aida Hrnjić, predsjednica Udruženja Colibri, također je pozvala Tužilaštvo da se oglasi: „Parlament je informisan o tome da su optužnice trebale biti podignute jučer. Kao majka, kao građanka, molim Tužilaštvo da se oglasi. Djeca i osobe u Pazariću su još uvijek tamo, kakvo je stanje? Kada će početi deinstitucionalizacija, koliko sporo ide proces. Ima milion pitanja, a odgovori su jako daleko. Kada se radi o aferi nekoj političkoj optužnice osvanu preko noći, a kada je riječ o ljudskim životima to sve traje jako dugo“, poručila je ona.

Edo Čelebić iz Vijeća roditelja Zavoda Mjedenica rekao je da ovaj slučaj treba biti opomena: „Evo sada se već dešavaju stvari, mijenja se. Upozoravam sve da ovaj slučaj ne bude dio političkih igara i ne smije da završi u ladici. Ovo bi trebala da bude opomena kako ne treba postupati sa djecom. Dok god imamo nešto što se zove Zavod, mi imamo ogroman problem, radimo na tome da se to izbriše i da naša djeca dobiju život dostojan čovjeka. Ovo je borba svih nas i molim našu javnost da nam i dalje pomaže“, poručio je Čelebić.