Naša stranka | Često postavljena pitanja

Često postavljena pitanja

08.04.2021.

Centrala Naše stranke smještena je u Sarajevu, na adresi Branilaca Sarajeva broj 5. Radno vrijeme je od 9 do 17 sati, a kontakt telefon + 387 33 408 888. Naša stranka također ima i svoje odbore u općinama širom Federacije BiH. Njihove kontakte možete naći ovdje.

U Našu stranku možete se učlaniti online putem, preko linka datog na naslovnoj stranici, odnosno ovdje. Također, pristupnicu možete popuniti u općinskom odboru Naše stranke u onoj općini u kojoj živite. Ako Naša stranka nema općinski odbor u vašoj općini, onda to možete učiniti u najbližoj općini u kojoj Naša stranka ima odbor ili u centrali Naše stranke u Sarajevu. Adrese svih naših lokalnih organizacija kao i centrale te brojeve njihovih telefona možete naći na našoj stranici, u rubrici Kontakt.

Rad Naše stranke možete pomoći na više načina. U finansijskom smislu, rad Naše stranke možete pomoći plaćanjem članarine, ako ste član, koja na godišnjem nivou iznosi 24 KM, a moguće ju je plaćati i u tromjesečnom iznosu. Također, Našoj stranci možete uplatiti i donaciju. Ukoliko ste fizičko lice, iznos novčane donacije ne smije prelaziti 10.000 KM u jednoj kalendarskoj godini, dok za pravna lica godišnje ograničenje je 50.000 KM. Način kako da uplatite bilo članarinu ili donaciju objašnjen je ovdje.

Također, rad Naše stranke možete pomoći predlaganjem konstruktivnih rješenja za bilo koji društveni problem za koja se možemo zalagati sa zakonodavnih i/ili izvršnih pozicija vlasti na kojima se nalazimo. Vaša pomoć u vidu volontiranja tokom kampanje ili drugih aktivnosti koje Naša stranka organizuje je također dobro došla.

Naša stranka članica je Savjeta Alijanse liberala i demokrata Evrope (ALDE). Radi se o evropskoj porodici socijal-liberalnih i liberalnih političkih stranaka koja ima svoje zastupnike u Europarlamentu. Više o njima pogledajte ovdje.

Rukovodstvo Naše stranke čini Glavni odbor, njeno Predsjedništvo i predsjednik. Na kantonalnim nivoima zatim gradski i općinski odbori. Trenutno, na poziciji predsjednika Naše stranke nalazi se Predrag Kojović, na poziciji potpredsjednika su Irma Baralija, Mirsad Čamdžić i Srđan Mandić, predsjednica Glavnog odbora je Sabina Ćudić, a generalni sekretar Nihad Uk.

Članove i članice našeg rukovodstva možete kontaktirati direktno, putem društvenih mreža ili e-maila i telefona ukoliko su ti podaci dati u rubrici Kontakt ili rubrici Ljudi. Također, kontaktirati nas možete na sve kontakte date u navedenoj rubrici Kontakt, obrazložiti vaš zahtjev i izraziti želju za sastankom s bilo kojim od članova našeg rukovodstva i potrudit ćemo se da vam to i omogućimo ili da vas usmjerimo tačno na onu osobu koja može najviše uticati da se vaš problem riješi.

Naša stranka je organizovana kao politička organizacija građana, a u ideološkom smislu je socijal-liberalna. Registrovana je da djeluje na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine. Što se tiče njene unutrašnje organizacije, podijeljena je na organe i tijela.

Organi Naše stranke su: a) Kongres; b) Glavni odbor; c) Predsjednik/ca; d) Predsjedništvo; e) Nadzorni odbor; f) Etička komisija; g) Forum mladih.

Tijela Naše stranke su: a) Interesni odbori/savjeti; b) Odbor za Statut.

Rad stranke propisan je nizom dokumenata među kojima je najznačajniji Status. U njemu su ujedno opisane i funkcije svakog od navedenih organa i tijela. Možete ga u cijelosti pročitati ovdje.

Program Naše stranke je transparentan i o njemu možete saznati sve na ovoj stranici u rubrici Novosti ili rubrici Politike ili u rubrici O nama. Također, možete se informisati o programu Naše stranke prateći naše stranice na društvenim mrežama. Tu su, naravno, i sredstva informisanja, te gostovanja naših zvaničnika u njima. Ako preko svih navedenih kanala ne možete doći do željene informacije postavite nam direktan upit preko neke od naših stranica na društvenim mrežama ili nas kontaktirajte putem bilo kojeg kontakta navedenog ovdje.

Naša stranka je gledano od njenog nastanka i s obzirom na različite nivoe vlasti većim dijelom opoziciona stranka. Trenutno učestvuje u vlasti sa strankama s kojima je u koaliciji u Kantonu Sarajevo te Tuzlanskom kantonu kao i u gradu Sarajevu, njegovim općinama Centar, Stari Grad i Novo Sarajevo, te u općini Ilidža.

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!