Naša stranka | Amir Purić: Savjetnik načelnika je obmanuo javnost, Općina Velika Kladuša nije dio programa Omladinska banka
  • Početna
  • Novosti
  • Amir Purić: Savjetnik načelnika je obmanuo javnost, Općina Velika Kladuša nije dio programa Omladinska banka
Amir Purić: Savjetnik načelnika je obmanuo javnost, Općina Velika Kladuša nije dio programa Omladinska banka

Amir Purić: Savjetnik načelnika je obmanuo javnost, Općina Velika Kladuša nije dio programa Omladinska banka

01.06.2021.

Amir Purić, vijećni Naše stranke, pitao je načelnika Općine da li je Velika Kladuša u 2020. i 2021. godini dobila javni poziv za slanje pisma interesa za osnivanje Omladinske banke, te da li je razmatrano slanje pisma, odnosno da li Općina Velika Kladuša ima interes za osnivanjem Omladinske banke?

Iako je 24. marta iz kabineta općinskog načelnika došao odgovor da Općina nije dobila takav poziv 2020. i 2021. godine, ali da jeste 2019. i da postoji interes da se komunikacija nastavi u ovoj godini, na samoj sjednici Vijeća 31. marta savjetnik načelnika je rekao da je Općina aplicirala da bude dio ovog programa i da je aplikacija već prihvaćena. Ispostavilo se da je Ervin Abdić, načelnikov savjetnik i ovlaštenik, obmanuo vijećnike i javnost izrekavši potpunu neistinu. Ovim povodom oglasio se vijećnik Purić.

„U iščekivanju službene potvrde, polagali smo iskrene nade da je informacija tačna i da će i Velika Kladuša pristupiti porodici općina i gradova koje imaju Omladinsku banku i tako dobiti još jedan fond za finansiranje projekata mladih. U međuvremenu smo htjeli provjeriti ovu informaciju i s Omladinskom bankom, odnosno Fondacijom Mozaik koja provodi ovaj projekat. Šokirao sam se kad smo dobili odgovor da Fondacija Mozaik nema potpisani Memorandum o saradnji sa Općinom Velika Kladuša, niti to ima u planu u toku 2021. godine.

Iz Fondacije su odgovorili da su Općini Velika Kladuša poslali dokumente i pozive tri puta u posljednje tri godine. Prvi put u šestom mjesecu 2019. godine da bi iz općinske Službe za privredu i upravljanje integriranim razvojem odgovorili kako Općina Velika Kladuša trenutno nije u mogućnosti uključiti se u ovaj program zbog drugih programa. Dakle, taj i samo taj dio Abdićevog odgovora je tačan.

Međutim, Fondacija je uputila isti poziv Općini Velika Kladuša i u aprilu 2020. godine i nije dobila nikakav odgovor, kao ni na poziv općinskom načelniku u februaru 2021. godine da učestvuje na godišnjoj Mozaik konferenciji.

Neshvatljivo mi je zašto je Abdić obmanuo javnost i šta je mislio time postići. Jasno je da se prije ili kasnije moralo otkriti kako Velika Kladuša nije u programu Omladinske banke ove godine, ali u načelnikovom kabinetu očigledno ne razmišljaju o posljedicama i sramoti koju nanose općini i svim njenim građanima svojim diletantskim ponašanjem. Ovo nije kap koja je prelila čašu, ona je davno prelivena, a daljnje nanošenje sramote svima nama može se zaustaviti samo opozivom načelnika i izborom novog na vanrednim izborima“, rekao je Purić.