Naša stranka | Amir Purić: Omogućimo prevenciju raka grlića maternice, spasimo ljudske živote
  • Početna
  • Novosti
  • Amir Purić: Omogućimo prevenciju raka grlića maternice, spasimo ljudske živote
Amir Purić: Omogućimo prevenciju raka grlića maternice, spasimo ljudske živote

Amir Purić: Omogućimo prevenciju raka grlića maternice, spasimo ljudske živote

30.01.2023.

Na inicijativu Amira Purića, zastupnika Naše stranke u Parlamentu FBiH, u budžetu za 2023. godinu predviđeno je 200.000 KM za nabavku HPV vakcina.

„Za 200.000 KM može se nabaviti 1000 vakcina. Te vakcine djeluju preventivno i sprečavaju rak grlića maternice uzrokovan HPV virusom. Ako znamo da se u Federaciji BiH godišnje prijavi više od 150 slučajeva invazivnog karcinoma grlića maternice i ako znamo da je oko 90 posto tih slučajeva izazvano određenim tipovima humanog papiloma virusa (HPV) i ako znamo da postoji stopostotno učinkovita prevencija, onda smo kao društvo odgovorni za brojne smrtne ishode ako tu prevenciju ne omogućimo svima koji je žele.

U razvijenim zemljama, poput Velike Britanije, zahvaljujući vakcinaciji ovaj tip raka je gotovo iskorijenjen. Zemlje u okruženju, kao što je Hrvatska, već 10 godina imaju ovaj program prevencije dobrovoljnog vakciniranja djevojčica. U BiH pilot-projekt provodi Federalni zavod za javno zdravstvo uz pomoć Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija i Svjetske zdravstvene organizacije koji su finansirali nabavku 1000 vakcina.

Vrlo sam ponosan što je određen broj vakcina obezbijeđen upravo na inicijativu Naše stranke na različitim nivoima vlasti, kao što je slučaj sa Zeničko-dobojskim, Tuzlanskim i Kantonom Sarajevo.“

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!