Naša stranka | Aida Sejdić: Subvencionirati boravak djece u privatnim vrtićima ako ne mogu biti primljena u javne
  • Početna
  • Novosti
  • Aida Sejdić: Subvencionirati boravak djece u privatnim vrtićima ako ne mogu biti primljena u javne
Aida Sejdić: Subvencionirati boravak djece u privatnim vrtićima ako ne mogu biti primljena u javne

Aida Sejdić: Subvencionirati boravak djece u privatnim vrtićima ako ne mogu biti primljena u javne

30.09.2021.

Naša stranka u Unsko-sanskom kantonu uputila je inicijativu za subvencioniranje troškova boravka u privatnim vrtićima za djecu koja ne budu primljena u javne vrtiće.

Prema trenutno raspoloživim podacima na području USK svake godine oko 500 djece zbog popunjenosti kapaciteta ne može se upisati u javni vrtić. Nerijetko, roditelji ne mogu platiti privatni vrtić čija je cijena u prosjeku oko 100 KM veća u odnosu na javni.

„Osim Ključa, nijedan drugi grad u USK nema javni vrtić koji može primiti svu djecu koja se prijave za upis. Najviše neriješenih zahtjeva za upis je u Cazinu, njih 165, što je više od ukupnog broja upisanih. Zatim u Bihaću – 108, u Velikoj Kladuši 87, u Bosanskoj Krupi 60, u Sanskom Mostu 15, u Bosanskom Petrovcu 40 i u Bužimu 10. Da bi se problem riješio na godišnjem nivou potrebno je izdvojiti 1.200.000 KM, što bi iznosilo u prosjeku 100 KM mjesečne subvencije po djetetu. Time bi se pomoglo i opstanku privatnih vrtića. O njihovoj ugroženosti govori i činjenica da je u Bosanskoj Krupi jedini privatni vrtić zatvoren“, rekla je Aida Sejdić, predsjednica Kantonalnog odbora Naše stranke u USK.

Podsjećamo, praksu subvencioniranja boravka djece u privatnim vrtićima Naša stranka uvela je u Kantonu Sarajevo.