Naša stranka | Adi Škaljić: Zaštitimo ljude i životinje – umjesto vatrometa, napravimo light show
  • Početna
  • Novosti
  • Adi Škaljić: Zaštitimo ljude i životinje – umjesto vatrometa, napravimo light show
Adi Škaljić: Zaštitimo ljude i životinje – umjesto vatrometa, napravimo light show

Adi Škaljić: Zaštitimo ljude i životinje – umjesto vatrometa, napravimo light show

29.12.2022.

Grad Sarajevo će ove godine finansirati novogodišnji vatromet. Međutim, u narednim godinama tradiciju vatrometa mogle bi zamijeniti svjetlosne instalacije i laserski show. To je predložio vijećnik Naše stranke Adi Škaljić.

„Novogodišnje, pa i bilo koja druga slavlja, ne bi smjela biti za bilo koga izvor patnje, a za mnoge ljude i životinje jesu upravo zbog vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava. Životinje se boje glasnih zvukova, reaguju na bljeskove svijetla, a posebno veliki stres izaziva im nepredvidivost kad i odakle će buka i bljesak doći. Zbog toga im vatromet izaziva zbunjenost, tjeskobu, strah, stres i paniku. Prestrašene životinje u bijegu mogu istrčati na saobraćajnice te sudjelovati u nesrećama. Eksplozije vatrometa mogu biti glasne i 190 decibela. Za usporedbu, kod ljudi je moguće oštećenje sluha uz svega 75 decibela. Također, dim iz vatrometa sadrži mješavinu spojeva sumpora i ugljika, tragove teških metala i drugih otrovnih hemikalija ili plinova, kao što su ozon, sumporni dioksid i dušikov oksid. Boju vatrometu daju različiti metali. Ti otrovi ostaju nakon izgaranja vatrometa te onečišćuju zrak i vodu. Smatram da Grad Sarajevo treba slijediti pozitivne primjere iz regije gdje su lokalne samouprave Cres, Čazma, Labin, Mali Lošinj, Opatija, Osijek, Poreč, Pula, Rovinj, Rijeka, Samobor, Varaždin, Zabok odlučili najluđu noć slaviti uz tiše i ekološki bolje opcije poput svjetlosnih instalacija i laserskog showa.“

Iz istih razloga, Škaljić je uputio inicijativu i Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da intenzivira kontrolu nelegalnog i nenajavljenog korištenja pirotehničkih sredstava. Škaljić potcrtava da i brojni ljudi, pogotovo osobe s PTSP-om te iz autističnog spektra teško podnose praznike upravo zbog petardi.

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!