Naša stranka | Adi Škaljić: Simboli Sarajeva – Kemo, Esad, Daco i Denis – bit će memorijalizirani
  • Početna
  • Novosti
  • Adi Škaljić: Simboli Sarajeva – Kemo, Esad, Daco i Denis – bit će memorijalizirani
Adi Škaljić: Simboli Sarajeva – Kemo, Esad, Daco i Denis – bit će memorijalizirani

Adi Škaljić: Simboli Sarajeva – Kemo, Esad, Daco i Denis – bit će memorijalizirani

22.12.2022.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić donijela je odluku kojom se prihvata prijedlog Kluba Naše stranke u Gradskom vijeću Grada Sarajeva za izgradnju spomenika četiri ličnosti značajne za Sarajevo, ali i cijelu BiH pa i regiju. Radi se o Dariju Džamonji, Denisu Mrnjavcu, Esadu Arnautaliću i Kemalu Montenu.

Denis Mrnjavac (1991. – 2008.) bio je dječak, ubijen u tramvaju. Kao žrtva vršnjačkog nasilja postat će simbolom borbe protiv te pošasti.

Dario Džamonja (1955. – 2001.) bio je književnik i novinar, široj javnosti u najvećoj mjeri poznat kao pisac kratkih priča. Sve njegove priče su duboko lične ali se u njima kroz njegovu ličnu sudbinu prelama i život grada, sarajevskih ulica, čiji je jedan od zaštitnih znakova.

Esad Arnautalić (1939. - 2016.) čovjek je koji opravdano nosi nadimak oca bosanskohercegovačke zabavne muzike. Bio je muzički urednik na Radio Sarajevu gdje je inicirao osnivanje Muzičke produkcije i Orkestra Radio-televizije Sarajevo. Insistirao je na tome da mladi muzičari počnu sa stvaranjem i izvođenjem autorskih pjesama i da prestanu s obradama stranih hitova što je početkom 1960-tih godina bio trend. Arnautalić je, također, pokretač festivala Prvi aplauz ali i festivala dječije muzike Vaš šlager sezone. Ostat će ne samo u bh. nego i u jugoslovenskim okvirima zapažen i kao autor brojnih hitova zabavne i dječije muzike.

Kemal Monteno (1948. – 2015.) bio je sarajevski, bosanskohercegovački i jugoslovenski kantautor čije su pjesme bile soundtrack života miliona ljudi s ovih prostora. Osim desetina pjesama koje će u njegovoj izvedbi postati evergreeni, autor je i brojnih pjesama za druge izvođače koje su također stekle status svevremenih hitova. Između ostalog, autor je i izvođač nezvanične himne Sarajeva „Sarajevo, ljubavi moja“ za koju je tekst pisao Alija Hafizović.

Adi Škaljić, predsjednik Kluba Naše stranke, tim povodom je rekao:

„Memorijalna kultura Sarajeva bit će značajno obogaćena sa tri od navedena četiri spomenika i pomenute ličnosti bit će tako trajan putokaz našim građankama i građanima za kulturne i građanske vrijednosti koje Sarajevo baštini i koje su ga kroz nekoliko decenija njegove povijesti držale na mjestu centra regije. Dah tog vremena i danas ukrašava Sarajevo i mnogi koji danas posjećuju Sarajevo imaju sliku o našem gradu koju su kreirali muzika Esada Arnautalića i Kemala Montena i priče Darija Džamonje. Što se tiče Denisa Mrnjavca, spomen ploča ili spomenik njemu u čast bit će vječna opomena da se takav zločin više ne ponovi. Denis je naša bol koja mora biti memorijalizirana. Također, uvijek nam mora uticati na savjest da ne posustajemo u prevenciji i borbi protiv vršnjačkog i bilo kojeg drugog nasilja.“

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!