Naša stranka | 9. januar negacija je svih vrijednosti na kojima počiva Bosna i Hercegovina
  • Početna
  • Novosti
  • 9. januar negacija je svih vrijednosti na kojima počiva Bosna i Hercegovina
9. januar negacija je svih vrijednosti na kojima počiva Bosna i Hercegovina

9. januar negacija je svih vrijednosti na kojima počiva Bosna i Hercegovina

08.01.2023.

Povodom obilježavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske oglasila se Naša stranka:

„Obilježavanje Dana RS-a 9. januara antiustavan je čin kojem je cilj negacija svih vrijednosti na kojima počiva Bosna i Hercegovina kako onih propisanih ZAVNOBiH-om, tako i onih propisanih u Daytonu. U prvom redu radi se o pokušaju negiranja činjenice da je BiH država svih njenih naroda i građana koji moraju biti ravnopravni na svakom njenom pedlju.

Insistiranje na 9. januaru isključuje Bošnjake, Hrvate i Ostale iz ustavnopravnog poretka Republike Srpske jer slavi dan kad je, također neustavno, proglašena Republika srpskog naroda u BiH, što je bio direktan poziv na rat i početak agresije. Podsjećamo, Republika Srpska u Daytonu nije određena kao entitet jednog naroda, već svih građana i građanki koji u njoj žive. Svaki pokušaj njene etničke monopolizacije prijetnja je novim nasiljem.

Pozivamo sve građanke i građane da odbace obilježavanje ovog datuma i da se zalažu za promovisanje vrijednosti tolerancije, jednakosti i mira u našoj zemlji.

Svima onima koji unatoč odluci Suda BiH i Venecijanske komisije nastavljaju insistirati na ovom datumu kao zvaničnom entitetskom prazniku mora se pozabaviti Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.“

Ne živimo od namještanja tendera ni rasipanja državne imovine, već od povjerenja naših članica, članova, simpatizerki i simpatizera da će njihov novac biti utrošen na izgradnju pravednijeg društva.
Budite jedna ili jedan od njih. Donirajte!