Na tematskoj sjednici o poljoprivredi koja je održana u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona, Neno Zuko, zastupnik Naše stranke, upozorio je da je važno da Vlada donese konkretne mjere i poduzme aktivnosti na realizovanju inicijativa, što nije bio slučaj kada su u pitanju prošle tematske sjednice.

“Na sjednicama na kojima su bile teme zdravstvo ili boračka populacija zaključci su ostali samo mrtva slova na papiru bez ikakvih vidljivih rezultata.  Trenutno je takva situacija da kanton samostalno ovakvo katastrofalno stanje u poljoprivredi teško može popraviti. Budžet je sve manji i manji, a premijer je u više navrata rekao da ne želi praviti uštede na javnom sektoru kako bi ostalo više sredstava za sektore koji propadaju”, rekao je Zuko.

Zastupnik Naše stranke ističe da su poljoprivrednici suočeni sa usitnjenim posjedima i niskom produktivnošću, neadekvatnim upravljačkim i marketinškim znanjem, poslovanjem na samoj granici rentabilnosti, skupim kreditima, te neefikasnom i tromom upravom.

“Novaca za poljoprivredu je sve manje i manje, za ovu godinu je predviđeno 250.000 KM  iako je zakonski predviđen minimalni iznos od otprilike 1,1 milion KM. Da stvar bude gora, mali poticaji jesu veliki problem, ali još je veći problem što se ni tako mali ne isplaćuju u cjelosti”, dodao je Zuko.

“Također, nije dobro što su materijali za tematsku sjednicu bili zastarjeli. Među nabrojanim mjerama za unapređenje poljoprivrede u BPK-u , od kojih su i neke dobre, naprimjer samo jednom se spominje mljekara, koju sam lično vidio kao veliku šansu za obnovu prepolovljenog stočnog fonda i zadržavanje ljudi na selima, a pomenuta je u dijelu u kojem se kaže da bi ponovmo otvaranje mljekare uticalo na obnovu stočnog fonda. Koliko ja znam, mljekara radi pa mi je čudno da Ministarstvo to ne zna ili materijali koje smo dobili nisu aktualizirani, što je moguće jer se i sama analiza bazira na 2012, 2013 i 2014 godini, a sada je 2017.godina”, istakao je Zuko.

“Nadam da ćemo u ovako teškim uslovima ipak uspjeti naći pravo rješenje za poljoprivredu jer poljoprivreda je naša velika šansa, ne samo za proizvodnju hrane za vlastite potrebe, već i za izvoz na otvoreno područje EU što u konačnici može rezultirati velikim brojem novih radnih mjesta i podizanjem standarda života”, zaključio je Zuko.

Zastupnik Naše stranke, nakon svog izlaganja, napustio je sjednicu zajedno sa zastupnicima iz opozicije u znak protesta što je bio uskraćen direktni prijenos sjednice na RTV BPK, čime je ukinuta mogućnost da se građani upoznaju sa radom Skupštine i mjerama koje su donesene na tematskoj sjednici.