Izgradnja spalionice animalnog i medicinskog otpada u Bosanskom Petrovcu je sve izvjesnija. S približavanjem gradnje, uznemirenost građana sve više raste. Na njihova pitanja o vlastitoj sigurnosti nadležni ne nude adekvatne odgovore. Tim povodom oglasio se Zdravko Radošević, vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Bosanski Petrovac.
„U Bosanskom Petrovcu ne postoje proizvođači otpada kojima bi ova spalionica bila potrebna. Ovdje će dolaziti otpad iz cijele regije i biti spaljivan. Spaljivanjem tuđeg otpada zagađivat će se naš zrak, naša voda i naše zdravlje. Mi to ne želimo.
Ivestitor Zani d.o.o. iz Lukavca nema reference da gradi spalionicu ove vrste. Neka navedu gdje su dosad gradili slične objekte i, ako jesu, dajte da vidimo koliko su građani tih lokalnih zajednica zadovoljni urađenim. Mi nećemo da budemo ničiji finansijski eksperiment.
Spalionica uopšte ne zapošljava veliki broj ljudi pa ni to niko ne može koristiti kao argument za gradnju. Nećemo dobiti povećanje broja zaposlenih, ali možemo dobiti povećanje broja oboljelih od malignih bolesti.
Studija kojom se gradnja pravda pisana je na način da obmane javnost. Na najbitnija pitanja nema odgovora. U studiji se ne navodi eksterno mjerenje ispuštanja štetnih materija. Kako će se postupati s pepelom nastalim tokom sagorjevanja otpada? Nisu planirani ni prečistači otpadnih voda, iako se deponija na kojoj je planirana izgradnja spalionice nalazi na propusnoj površini. Dimnjak spalionice će biti visine šest metara što nije dovoljno da se izduvni plinovi čija temperatura iznosi 895 stepeni celzijusa ohlade do izlaska u atmosferu. To je mali dio nepravilnosti koje smo uočili u studiji.
Ne treba ni govoriti da se o samoj mogućnosti izgradnje zbog samo jednog nejasnog i nepotpunog odgovora na ova pitanja ne bi moglo početi govoriti niti u jednoj zemlji Evropske unije.
Sve naše primjedbe uputili smo i Vladi Federacije BiH početkom mjeseca. Nastojimo animirati nadležne da obrate pažnju na pitanja koja muče građanke i građane Bosanskog Petrovca. Mi smo također obeshrabreni i načinom na koji je dosad upravljano otpadom i na koji način je vođena briga o okolišu. O tome dovoljno govori i činjenica da Generalni plan upravljanja otpadom u FBiH istekao, kao i Strategija zaštite okoliša, još 2018. Dakle, mi ključne dokumente koji bi zakonski trebali tretirati ovaj problem nemamo.
Jedan od rijetkih motiva za život ovdje je upravo nezagađena priroda i ovdje želimo odgajati svoju djecu. Izgradnjom spalionice otima nam se i taj motiv i to nećemo dopustiti.
Pozivam i načelnika Opštine Dejana Prošića da u ovom slučaju stane na stranu građana. Nije moguće da od svih Petrovčana samo on i nekolicina njemu bliskih lokalnih političara u izgradnji spalionice vidi pozitivnu stvar. Ako nastavi s tim, opravdano je sumnjati da iza gradnje spalionice stoji i njegov lični interes.“