Na današnjem zasjedanju Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH zastupnica Naše stranke Nasiha Pozder uputila je inicijativu i poziv ovom domu i svim njegovim zastupnicima te Vladi FBiH za aktivno učešće na Tematskoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona koja će biti posvećena migrantskoj krizi. Održavanje ove sjednice se očekivalo tokom ovog mjeseca, ali je ona ipak odložena za maj.

U inicijativi stoji da vlasti i građani Unsko-sanskog kantona s razlogom osjećaju da su napušteni i ostavljeni da sami nose teret migrantske krize. Ova kriza je uz to ukazala na nebrojeno mnogo problema, koji su, između ostalog, prouzročili i masovno iseljavanje iz ovog kantona. „Sada kada zajednički problem povezuje sve političke i društvene faktore u Unsko-sanskom kantonu, vrijeme je da se formira najšira moguća kritična masa ljudi i uticaja kako bi se ovom kantonu ukazala davno zaslužena pažnja“, navodi se u inicijativi zastupnice Naše stranke.

U pozivu zastupnicima i Vladi se kaže i kako je za rješavanje krize neophodan temeljit pristup, zatim saradnja između kantona, te saradnja Unsko-sanskog kantona sa drugim nivoima vlasti.

„Također, neophodna nam je interresorna saradnja. Pozivam predstavnike federalnih ministarstava zdravstva, unutrašnjih poslova, pravde, prometa i komunikacija i obrazovanja i nauke, da se priključe Tematskoj sjednici, jer pitanje migranata faktor je koji utiče na različite aspekta kvalitete života u Unsko-sanskom kantonu“, naglasila je zastupnica Nasiha Pozder.