Općinski odbor Naše stranke Kakanj uputio je inicijativu Općinskom vijeću Kakanj  kojom se predlaže da Općinsko vijeće donese odluku o imenovanju pješačke zone u Ulici Alije Izetbegovića u Šetalište „8. Mart“. Namjera inicijative je da se, makar simbolično, oda priznanje značajnim ženama koje su kroz povijest dale doprinos nastanku i društvenom razvoju Kaknja. Smatramo da je nedopustivo da se nijedna od 50 ulica (tri mosta i jedan trg) nije mogla nazvati po nekoj od značajnih žena.

U odgovoru Kolegija Općinskog vijećana na Inicijativu Naše stranke navodi se da se „neće parcijalno ulaziti u rješavanje imenovanja ulica nego će u skorije vrijeme imenovati komisiju koja će ovaj posao sveobuhvatno završiti (…) Nakon imenovanja komisije, razmatrat će se i Inicijativa Naše stranke.“

Općinski odbor Naše stranke Kakanj smatra da su aktuelni nositelji vlasti dužni kakanjskoj javnosti pružiti odgovore na sljedeća pitanja:

  • Zašto Kolegij neće „parcijalno ulaziti u rješavanje imenovanja ulica“? Da li je komplikovana procedura da se prijedlog stavi na Dnevni red Općinskog vijeća, obrazloži u tri minute i da prilika vijećnicima da podrže Inicijativu (i time pokušaju djelimično ispraviti nanesenu nepravdu ženama Kaknja), ili da je odbiju i potvrde dosadašnju politiku i praksu općinskih vlasti prema ženama?
  • Koje je to „skorije vrijeme“? Dok se skupi još prijedloga za imenovanja ulica? Da li naše bivše i sadašnje sugrađanke još uvijek nisu zaslužile da im Vijeće posveti pet minuta svog vremena, bez čekanja da se „nakupi“ još prijedloga pa da se „ovaj posao sveobuhvatno završi“?

S obzirom na nemjerljiv značaj žena u izgradnji i društvenom životu Kaknja, njihov doprinos u radu zdravstvenih, obrazovnih, kulturnih, sportskih i javnih djelatnosti, te činjenicu da trenutno ne postoji nijedna ulica koja nosi naziv po značajnoj ženskoj osobi za grad Kakanj, Općinski odbor Naše stranke smatra da bi Općinsko vijeće u što kraćem roku trebalo pokrenuti inicijativu imenovanja ulica, trgova, javnih ustanova i drugih javnih objekata i po značajnim Kakanjkama. Imenovanjem pješačke zonu u Ulici Alije Izetbegovića – Šetalište „8.mart“ bi se djelimično ispravila nepravda te odalo priznanje ženama koje su dale nesebičan doprinos razvoju našeg grada.