Odluka da se poništi dodjela nagrade Počasni građanin Sarajeva Orhanu Pomaku danas je pokazala svu sramotu kojoj su Sarajevo izložile njegove gradske vlasti na čelu sa Strankom demokratske akcije.

Nagradu je, samo što je čuo da se njegovo ime razmatra u vezi s njom, odbio Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata i osvjedočeni prijatelj Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

„To je visoko moralan potez gospodina Mesića, što je od njega bilo i za očekivati. Nagrada je Pamuku faktički oteta i ko sebi može dopustiti da javno preuzima oteto? O tome su gradski oci trebali razmišljati na vrijeme. Sarajevo su izložili ogromnom negativnom publicitetu. Ne zna se šta je gore po jedan grad, da se titula počasnog građanina otme književniku, nobelovcu, borcu za ljudska prava, ili da jedan od najvećih njegovih prijatelja odbije da bude njegov počasni građanin. Ubijeđen sam da Mesićeva ljubav prema Sarajevu nije ništa manja nego što je bila, ovo je poruka da oni koji upravljaju gradom prave od njega mjesto koje će teško biti voljeti ako ostanu na vlasti. On faktički ovim činom Sarajevu spašava ugled. Poruka gradskim vlastima je više nego jasna – dajte ostavku!“, kaže Vibor Handžić, šef Kluba vijećnika Naše stranke u Gradskom vijeću Sarajeva.