Vijećnik Naše stranke U Općinskom vijeću Novi Grad Ibro Obhođaš pokrenuo je inicijativu za rješavanje problema privrednika, koji su dobili obavijest da će objekti u Boljakovom Potoku, u kojima obavljaju svoje privredne aktivnosti biti uklonjeni uslijed projekta 9. transferzale.

„Riječ je o 20 privrednika, koji su prijavljeni sa svojim privrednim aktivnostima, upošljavaju oko 90 radnika i uplaćuju porez. Iako još Kanton čak nije odobrio sredstva za realizaciju projekta 9. transferzale, Općina je izdala rješenje o uklanjanju njihovih objekata, bez da je ponudila plan za premještanje objekata što je nedopustivo“, kazao je Obhođaš.

„Kada su jučer privrednici došli pred zgradu Općine da traže razgovor, kojim bi se riješili njihovi problemi, i pokušali da uđu na vijeće, što je njihovo građansko pravo, zabranjen im je ulaz. Uzimajući u obzir da je od izuzetnog interesa za našu općinu sačuvanje interesa radnih mjesta, više puta sam insistirao da se privrednicima omogući ulazak na sjednicu kako bismo zajednički našli rješenje“, dodao je vijećnik Obhođaš.

„Na kraju smo uspjeli, Vijeće je usvojilo zaključak o iznalaženju rješenja, u kojem je fokus bio na zahtjevu prema kantonu, što sam smatrao nedovoljnim. Zato sam uputio inicijativu za dopunu zaključka, tako da se i Općina uključi u rješenje sa svojim prostornim kapacitetima. Općina ima dovoljno prostora“, kaže vijećnik Naše stranke.

„Imamo izvještaj o stimulaciji privrede u Općini. Milionska se sredstva ulažu, efekti su skoro beznačajni. Ovi privrednici su nešto konkretno, vrijednije je da spasimo njihove poslove, od kojih žive mnoge porodice. Ne možete jednostavno doći s bagerom, srušiti ono od čega žive ljudi i da vas ne zanima. Pozitivno je što su Vijeće i načelnik na kraju pokazali spremnost da spasimo ova radna mjetsa“, zaključio je Ibro Obhođaš.