U Velikoj sali općine Travnik sinoć je održana tribina Naše stranke kojoj je prisustvovalo pedesetak Travničana i gostiju iz drugih općina Srednjebosanskog kantona. Njima su se obratili predsjednik Naše stranke i zastupnik u Parlamentu BiH Predrag Kojović, članovi Predsjedništva stranke i zastupnici u skupštinama Zeničko-dobojskog kantona i Kantona Sarajevo Sanja Renić i Damir Marjanović, te vijećnica Naše stranke u općinskom vijeću sarajevske općine Centar Amra Zulfikarpašić.

Zahvaljujući Travničanima koji su vrijeme dana kad obično odmaraju u svojim domovima poklonili Našoj stranci i ovoj tribini, predsjednik Kojović je rekao kako je Naša stranka politička organizacija sa najvećim rastom i kako vjeruje da se među prisutnima nalazi jezgro njenog budućeg odbora u Travniku. „Dolazim iz Banje Luke gdje sam juče razgovarao sa našim simpatizerima, danas sam sa vama ovdje u Travniku. Naša stranka se širi i sve je više ljudi, građana naše zemlje iz svih njenih krajeva, koji žele biti dio te pozitivne priče“, rekao je Kojović.

Govoreći o prilikama u obrazovanju, turizmu i infrastrukturi u Travniku i Srednjebosanskom kantonu, Marjanović je naglasio potrebu da Travničani prepoznaju kako rješenje svih problema leži u njima samima i da se pokrenu u pravcu njihovog rješavanja. „Od grada u kojem je rođen Nobelovac došli smo do toga da u njemu imamo dvije škole pod jednim krovom, a sve to zahvaljujući pogrešnom načinu na koji se radilo od 1995. godine“, kazao je Marjanović govoreći o stanju u obrazovanju.

Amra Zulfikarpašić, koju porodični korijeni dijelom vežu za Travnik je rekla kako u tom gradu ima sjajnih i pametnih ljudi koji zaslužuju puno više od onog što im se sada nudi. „Kao neko ko pamti Travnik iz nekih boljih vremena dolazila sam ovamo rodbini i prijateljima na praznike i porodične svečanosti – Bajrame, svadbe, krštenja, ispraćaje u vojsku a sad dolazim na ispraćaje u Njemačku i druge zemlje“, rekla je.

I Sanja Renić je istakla svoju dugogodišnju povezanost sa Travnikom u kojem je provela tri decenije života, te izrazila zadovoljstvo brojnošću skupa budući da je dan prije prisustvovala javnoj tribini o zagađenju u Zenici na kojoj je bilo prisutno svega jedanaest građana. „To što na tribinu o zagađenju u najzagađenijem evropskom gradu dođe svega jedanaest građana dovoljno govori o tome koliko su građani pasivizirani i koliko su izgubili vjeru u promjene“, riječi su zastupnice u Skupštini ZDK.

U diskusiji sa predstavnicima Naše stranke građani su iznijeli niz problema poput prevelike birokratske mašine, uništenih preduzeća koja su preživjela rat ali nisu privatizaciju, socijalne zaštite koja je prema njihovim riječima postavljena na krive temelje, te problema oko konstituisanja vlasti pri čemu se Travnik i Srednjebosanski kanton uvijek vezuju u stranačka potkusurivanja sa Mostarom i Hercegovačko-neretvanskim kantonom.

Marjanović je rekao kako građani nemaju pravo da odustanu od traženja promjena i napravio paralelu sa trenutnim promjenama u Kantonu Sarajevo. Rekao je i kako izabrani predstavnici građana trebaju služiti onima koji su ih izabrali i račune polagati njima, a ne svojim stranačkim liderima kako je to do sada bilo praksa.

Na kraju skupa je predsjednik Kojović pozvao građane da se pridruže Našoj stranci i da odvoje malo vremena za svoju budućnost. Sudeći po interesovanju prisutnih na tribini u Travniku i njihovom raspoloženju, izvjesno je da će Naša stranka na predstojeće lokalne izbore izići sa kvalitetnim programom i kvalitetnom listom i u ovom gradu.