Sanjin Zirdum, predsjednik Sportskog saveza općine Vitez, podnio je ostavku na tu poziciju. Jedan od povoda za ostavku je taj što općinska dotacija klubovima za četvrti mjesec nije isplaćena, a ona za peti je umanjena za 50 posto.
Povodom ostavke, ali i generalnog odnosa Općine prema sportu, reagovao je Slobodan Brkić, predsjednik Općinskog odbora Naše stranke u Vitezu:
„Sport je za vlast u Općini Vitez kanal za preraspodjelu novca u druge resore. Sredstva se u budžetu planiraju za sport, a potom se prebacuju kako kome gdje zafali. Ovog puta sredstva za sport skinuta su bez rasprave Općinskog vijeća, ali i bez konsultacija za Sportskim savezom.
Sportski klubovi nemaju dovoljno hrabrosti da se izbore za respektabilan status u lokalnoj zajednici jer su ovisni o politici. Tome u prilog govori i činjenica da su i 25 godina iza rata nacionalno podijeljeni.
Jedino tijelo koje može sportu pristupiti politički rasterećeno, objektivno, sa sviješću o njegovoj važnosti u lokalnoj zajednici je Sportski savez općine. Taj pristup podrazumijeva maksimalno iskorištavanje razvojnih potencijala sporta za lokalnu zajednicu. Osim takmičarskog aspekta, sport ima i svoj socijalizacijski, zdravstveni i rekreativni aspekt. Kao takav, on je gotovo svakodnevna potreba svih građana Viteza.
Nažalost, Općina je postojanje Sportskog saveza svela na puku formalnost. Otud je razumljiva i ostavka predsjednika Sportskog saveza.
Naša stranka će se stoga zalagati za njegovo osnaživanje kao tijela sastavljenog od sportskih profesionalaca bez kojih općinska administracija neće moći donijeti nijednu odluku u vezi sa sportom. To tijelo mora imati jasne obaveze i odgovornost za svoj rad. Jedna od aktivnosti Sportskog saveza mora biti i iznalaženje finansijskih sredstava ne samo za opstanak, već i za razvoj sporta u općini. Kao stranka radit ćemo i na osvještavanju lokalne zajednice za važnost sporta.
Vitez ima sve uslove za kvalitetan sport. Imamo mlade sportiste, trenere, sportske pedagoge, sad imamo i političku opciju koja je spremna svim tim potencijalima dati vjetar u leđa da se realizuju na najbolji način. Politika mora biti u službi sporta, a ne sport u službi politike, što je do sada bio slučaj.“