Projekt vodosnabdijevanja Zenice Plava voda provodi se netransparentno i sumnje u vezi s njegovom opravdanošću su sve veće.

Sumnje su bazirane na mišljenju struke, tačnije Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Zenica, koje nije bilo uključeno u projekat. Cijeli projekat, koji vrijedi 11 miliona KM, vodi Javno preduzeće Plava voda. Finansira se sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj kod koje su se, uz jamstvo BiH i FBiH, zadužile općine Zenica i Travnik.

“Projektna dokumentacija manjkava je po više osnova:

– Korišteni su netačni demografski podaci, o broju stanovnika Zenice;

– Korištenje cijevnog materijala koji nije uobičajen za magistralne cjevovode;

– Neusaglašenost vlasničkih odnosa između Grada Zenica i općina koje su učesnice u projektu a s obzirom na udjel u imovini Javnog preduzeća Plava voda.

I to nije sve, ali je sasvim dovoljno za prikaz nestručnog pristupa ovako jednom važnom projektu koji je od značaja za cijelu regiju.

Pogotovo ako uzmemo u obzir da općina Zenica problem svog vodosnabdijevanja može riješiti mnogo povoljnije uz širenje kapaciteta pojedinih izvorišta. U prvom redu, mislim na izvorište Kruščica na području općine Vitez”, kaže Sanja Renić iz Naše stranke.

Posebnu sumnju izaziva finansijska konstrukcija ovog projekta. Zaduženje od EBRD-a iznosi 11 miliona, ali na službenim stranicama, kako Grada Zenice tako i Plave vode, spominje se vrijednost projekta od 30 miliona eura. Ko će finansirati razliku od 19 miliona?

“Projekat Plava voda mora biti obustavljen dok se prvo jasno ne kaže i ne dokaže koliko on zaista košta, a potom se i ne provede javna rasprava o njegovoj isplativosti unutar koje bi bilo odgovoreno na mišljenje Javnog preduzeća vodovod i kanalizacija Zenica, koje je trenutno zaduženo za vodosnabdijevanje Zenice. Optužbe na račun Plave vode su preozbiljne da bi se preko njih olako prešlo.