Povodom obustavljanja isporuke grijanja u Zenici, reagirala je predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenice Sanja Renić.

„Na dan kada je počeo period susnježice i snijega, i pada temperatura, JP Grijanje je obustavilo isporuku toplotne energije, sa pojašnjenjem da je grijna sezona završena. Ovo je, nakon alarmantnog stanja iz januara kada je sistem doživio kolaps, a građanke i građani Zenice u periodu velikih minusa ostavljeni bez toplote, još jedan veliki skandal. Javno preduzeće, koje nosi ime ‘Grijanje’, a koje u 21. stoljeću, na na isti dan kada počnu padati snijeg i temperature, isključi isporuku grijanja, u potpunosti obesmišljava svoje postojanje i nije servis za građane“, kazala je Renić.

Renić je dodala da je u ovom kontekstu najgora činjenica što će građanke i građani Zenice morati plaćati jednak iznos računa za grijanje, i nezakoniti paušal za grijanje, kao i povećane račune za električnu energiju jer će morati naći alternativne načine zagrijavanja.

„Jedina izjava povodom ovog stanja od strane direktora JP ‘Grijanja’ Seada Kaknje jeste da se  ne može ništa uraditi. Postavlja se pitanje da li postavljamo menadžment javnih preduzeća da bi nam kada najviše trebaju zajednici – govorili da ‘nisu u stanju’, da se ‘ne može’ i slično. Ukoliko ‘Grijanje’ nije u stanju dati jasnu perspektivu, s planovima i rokovima, onda ne postoji razlog zašto bi menadžment ostao na tim funkcijama. Svako može reći da je teško upaliti pumpe i zagrijati vodu, ali ne prima svako direktorsku platu za takve izjave“, zaključila je Sanja Renić.