SLUŠAJ ME

Poslanici Skupštine ZDK nisu dobili izvještaj o stanju okoliša u ZDK za 2016., 2017. i 2018. godinu. On je trebao sadržavati i rezultate mjerenja kvalitete zraka.

U vezi s tim, na posljednjoj sjednici Skupštine ZDK uputila je pitanje zastupnica Naše stranke Sanja Renić.

Također je pitala kad će Vlada ZDK usvojiti Program utroška namjenskih sredstava iz oblasti zaštite okoliša. Rok za usvajanje programa je Zakonom propisan na 30 dana nakon usvajanja budžeta i on je probijen.

Osim što nisu usvojena za ovu, ona nisu utrošena ni za prethodne tri godine. Renić smatra da je tome razlog administrativna tromost različitih institucija koje su uključene u proces rješenja problema zagađenja okoliša, posebno zraka. To zabrinjava jer se radi o jednom od akutnih problema koji muči građane Zenice.

„Institut ‘Kemal Kapetanović’ je Zakonom o povjeravanju javnih ovlaštenja iz oblasti zaštite okoliša iz 2013. godine dobio zadatak da uspostavi Centar za monitoring okoliša. U maju 2015. godine Grad Zenica je svoj sistem za monitoring kvaliteta zraka ustupio Institutu, čime su se stekli uslovi za formiranje tog Centra. Tek u oktobru 2017 potpisan je ugovor sa Gradom Zenica o uslovima korištenja ustupljene opreme.  Uspostavljanje tog centra kasni pet godina. Ovdje se radi o odgovornosti za ljudske živote, za sve one umrle i oboljele od aerozagađenja. Tražim da se zastupinici, ali i javnost što hitnije upoznaju s problemima koji su doveli do stanja da ne znamo uopšte do koje mjere nam je zrak zagađen, koji su glavni uzročnici zagađenja, bez toga ne možemo pristupiti rješenju problema na adekvatan način. Ne smijemo se uljuljkati smanjenom vidljivošću tog zagađenja u ovom periodu, ono postoji i dalje. Pozivam i građane da vrše pritisak da se što prije riješi ovaj problem. Radi se o životima. Pogrešno je pretpostaviti da vlast kakva je u Zenici ima sluha za ljudske živote. Njih se mora natjerati da na njih misle“, rekla je Renić.