Predstavnički dom Parlamenta FBiH je 23. juna usvojio Deklaraciju o zaštiti rijeka, kao i dodatni zaključak o potpunoj zabrani igradnje novih mini hidrelektrana na tri mjeseca, što je rok Vladi FBiH za reviziju do sada izgrađenih mini hidroelektrana. I Deklaracija i zaključak zaživjet će kad ih usvoji Dom naroda. Do tada, prema riječima Sanele Klarić, zastupnice Naše stranke u Parlamentu FBiH, dešava se „lov u mutnom“.
„Sedam dana nakon usvajanja Deklaracije o zaštiti rijeka situacija se, što se tiče političkog odnosa prema mini hidroelektranama, nije promijenila. Naprotiv, pogoršala se. Nastavljeni su pritisci na lokalne vlasti da se daju koncesije za nove MHE. Primjer je Općina Kakanj od čijeg je Općinskog vijeća Vlada ZDK po drugi put tražila saglasnost za davanje koncesije za izgradnju MHE na rijeci Trstionici jer je to Općinsko vijeće prvi put odbilo. Na sreću, između ostalog zahvaljujući i pritisku Naše stranke, Općinsko vijeće je to jučer učinilo ponovo.
Međutim, na rijeci Šuici, u općini Tomislavgrad, jučer je na javnoj raspravi odobrena gradnja četiri MHE uprkos protivljenju građana. Podsjećamo da je HDZ, koji vlada u tom gradu, također na sjednici Parlamenta FBiH glasao i za Deklaraciju i za zaključak o zabrani gradnje.
Posebno je važno naglasiti da niko ne vrši monitoring nad izgrađenim MHE. Vidljivo je to iz izvještaja Koalicije za zaštitu Rijeka. Niti se vrši nadzor nad radovima niti se prati obezbjeđenje minimalnog ekološkog nivoa vode. Korita rijeka na kojima su izgrađene MHE su suha a flora i fauna je nestala.
Dok čekamo održavanje sjednce Doma naroda FBiH na kojoj ćemo znati da li će Deklaracija o zaštiti rijeka biti usvojena i politički zaživjeti, smatram da Vlada FBiH mora poštovati odluku Zastupničkog doma te nižim nivoima vlasti u FBiH delegirati zadatak da zaustave sve aktivnosti u vezi s MHE.
Posebno želim naglasiti da je osim deklaracije usvojen i Zaključak kojim se nalaže potpuna tromjesečna zabrana gradnje mini hidroelektrana. Tu je posebno zanimljivo da je taj zaključak predložio klub zastupnika SDA. Stoga pozivam šefa Kluba zastupnika SDA Osmana Ćatića da se zauzme kod Vlade, čiji je premijer iz njegove stranke da taj zaključak poštuju.
Također pozivam sve zastupnike i zastupnice Doma naroda FBiH da podrže svoje sugrađane koji svojim tijelima brane bogatstvo rijeka i potoka i da na narednoj sjednici podrže ono što je usvojio Zastupnički dom. Pozivam i Koaliciju za zaštitu rijeka u BiH, udruženja okupljena oko Kolaicije, sva druga eko udruženja, građane i medije da vršimo pritisak da se osluka Zastupničkog Doma parlamenta FBiH poštuje“,
Podsjećamo da je Sanela Klarić s Koalicijom za rijeke učestvovala u izradi Deklaracije te istu uputila u parlamentarnu proceduru.