Izvještaj o radu Vlade FBiH, na današnjoj sjednici Parlamenta FBiH, komentirala je Sabina Ćudić. Izvještaj je ocijenila kao plagijat a to je dokazala na dijelu Izvještaja u kojem se govori o radu Federalnog ministarstva obrazovanje i nauke.
„Ministarstvo obrazovanja navelo je da je svoje planove ispunilo sto posto. Ako ćemo suditi po ovom izvještaju, mi smo zemlja sa najboljim rezultatima djece u standardizovanim testovima, sa najvećom uključenošću marginalizovanih grupa, s najvećim stepenom razvoja visokog obrazovanja…
Pri tome izvještaj o radu ovog ministarstva je identičan izvještajima iz 2018. i 2017. godine. Prepreke s kojima su se suretali su prepisane, ciljevi su prepisani, naučene lekcije iz proteklog perioda također itd. Minsitarstvo kao da se doslovno vodilo onom floskulom o obrazovanju kako je ponavljanje majka znanja“, rekla je Ćudić.
Pozvala je zastupnike da odbiju razmatranje ovog dokumenta: „Ovaj dokument vrijeđa našu inteligenciju, pa čak i inteligenciju vas koji ćete glasati za njega. Ovo je plagijat! Vlada FBiH nam dokazuje da uvijek može gore“, istakla je Ćudić.