Državne osnovne škole na području općine Novo Sarajevo mogle bi u toku ove godine dobiti pročišćivače zraka kako bi boravak djece u njima bio sigurniji i zdraviji.

Bio je to prijedlog Kluba vijećnika Naše stranke u Općinskom vijeću Novo Sarajevo:

„To je želja roditelja koju smo mi, kao vijećnici, pokušali uvrstiti u budžet. Međutim, to je prihvaćeno uslovno. Prvo bi se trebalo na jednom primjeru provjerila učinkovitost pročišćivača, a potom odlučivalo o njihovoj nabavci. Nadam se da će do toga doći. Ako se uđe u proces nabavke, pročišćivači bi bili kupljeni za oko 140 učionica u državnim školama na području općine. Iznos te nabavke procijenjen je na oko 60.000 KM“, kaže Rusmir Haseta, vijećnik Naše stranke u OV Novo Sarajevo.

On, također, smatra da prečišćivač zraka, ukoliko je ispravan, ne može biti neučinkovit, već samo njegova snaga može biti odgovarajuća ili neodgovarajuća kvadraturi prostorije u kojoj se nalazi.

„Općina može imati ili ne imati dovoljno novca za adekvatne pročišćivače zraka, ali mislim da je čist zrak, pogotovo za djecu, nešto za šta se moraju naći sredstva.  S obzirom na to da je nastava obavezna, onda je i država u obavezi djeci obezbijediti koliko god je moguće zdrav ambijent“, kaže Haseta i dodaje da bi političari na svim lokalnim nivoima u svojim općinskim vijećima trebali insistirati na nabavci prečistača za škole dok se ne nađe konačno rješenje za sve građane.