Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Novo Sarajevo vijećnik Naše stranke Robert Pleše je na prijedlog Foruma mladih Naše stranke pokrenuo inicijativu za uspostavljanje čitaonice na području Općine „Novo Sarajevo“, odnosno u prostoru JU „Centar za djecu i omladinu“ Grbavica.

„Zbog velikog broja studenata na području općine, kako onih koji žive u općini, tako i onih koji su se doselili u našu općinu, zajedno sa predstavnicima mladih Naše stranke smatram da je pokretanje čitaonice, odnosno uspostavljanje adekvatnog prostora za učenje u Novom Sarajevu prijeko potrebno, i da je odgovornost za to i na općinskim organima.

Shodno činjenici da je Općina Novo Sarajevo općina koja, pohvalno, izdvaja najviše sredstava od svih općina za stipendiranje studenata i studentica, te učenika i učenica, smatram da je veoma bitno da takav pozitivan trend podrške obrazovanju bude nastavljen i na ovaj način, te svojim stipendistima omogući bolje uslove za rad. Prostor Javne ustanove Centar za djecu i omladinu nameće se kao logičan za uspostavljanje jednog takvog sadržaja, gdje bi se prenamjenom jedne od prostorija mogli stvoriti uslovi za čitaonicu, koja bi osim studentima i studenticama, te učenicima i učenicama mogla i trebala biti na raspolaganju svim građankama i građanima Novog Sarajeva. Osim toga, ta čitaonica bi trebala biti opremljena osnovnim sadržajima kao što su: stolice, stolovi, manja biblioteka i svakako besplatan pristup internetu, što, uostalom, već i ima“, rekao je Pleše.