Na sjednici Općinskog vijeća Novo Sarajevo održanoj 30. 12. usvojen je općinski budžet.

Vijećnici Naše stranke nisu ga podržali. Robert Pleše, u ime Kluba vijećnika Naše stranke, objasnio je zašto se nisu mogli složiti s ponuđenim prijedlogom budžeta.

„Budžet smatramo katastrofalnim jer i ove godine, kao i prethodnih, prenose se velika sredstva koja nisu realizirana u prošlogodišnjem budžetu. To je skoro 14 od ukupno 33 miliona KM budžeta. Općinska vlast, na čelu s Nedžadom Koldžom, štedila je na građanima da bi prema vlastitom nahođenju mogla trošiti u izbornoj godini više čime novce građana koristi za lični politički marketing.

Drugi razlog zašto budžet ne možemo podržati je to što je Vijeće većinom glasova usvojilo  nehumani projekat zarobljenih solitera između željezničke pruge i budućeg gradskog autoputa. Radi se o projektu koji predviđa gradnju četiri objekta od 15 spratova te dva od 13 i dva od 11. Očekuje nas novi kompleks nebodera na mjestu nekadašnje mljekare te usložnjavanje već postojećih problema – od zagađenja zraka do nedostatka parking prostora. U vezi s tim moramo reći da nismo mogli biti ni protiv volje građana koje su na dvije javne rasprave jasno rekli da su protiv gradnje tog kompleksa u navedenim gabaritima.

Podsjećamo da su građani Novog Sarajeva već jednom doživjeli veliku prevaru kad je gradnja u pitanju. Načelnik Koldžo je 2014. korigovao regulacioni plan čime je strukom predviđeni poslovni objekat kod zgrade Hitne pomoći  promijenio u stambeno-poslovni drastično mu povećavši  ukupnu površinu i spratnost.

Postavljamo pitanje i Bakiru Izetbegoviću koji najavljuje svoj povratak u urbanizam s ciljem ‘popravljanja’ Sarajeva, zašto dopušta da njegove stranačke kolege i sateliti svakim danom urušavaju ono za šta se on deklarativno zalaže?“