Privilegiranje privilegovanih ili nagrađivanje poslušnih praksa je koja se obilato ukorjenila u javnom sektoru pod krinkom “stimulacije”. Svjedoči tome i posljednji Izvještaj o finansijskoj reviziji poslovanja Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” koji se odnosi na 2016. godinu.

Po osnovu stimulacije isplaćeno je preko 75 hiljada KM, što odlukom direktora što odlukama Upravnog odbora.

Prakticirani su i drugi vidovi rastrošnosti, kao što je naknada za slučaj smrti u iznosu od 40 hiljada KM i naknade za odvojeni život u iznosu od 150 hiljada KM, a sve na teret javnih prihoda i već kronično urušene materijalne osnove zdravstva u Unsko-sanskom kantonu.

“Praksu stimuliranja krajnje je vrijeme nazvati pravim imenom, zloupotreba ovlasti,  tim prije što je na svim rješenjima o stimulaciji u bolnici navedeno isto obrazloženje za isplatu”, kažu iz Regionalnog odbora Naše stranke Zapad.

Regionalni odbor tim povodom od rukovodstva Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić”, ali i od cjelokupnog javnog sektora traži da jasno propišu kriterije za stimulaciju te iznose stimulacija za svaki kriterij i stimulisanje učine transparentnim, kako uposlenicima tako i javnosti. “Tražimo, također, i da se okrenu izricanju sankcija onima koji svoj posao ne rade u skladu sa propisanim očekivanjima i standardima radnog mjesta i tako podignu nivo odgovornosti i radnu disciplinu na viši nivo”, kažu iz ovog regionalnog odbora Naše stranke.