bty

Uoči Četvrtog izvještajno-izbornog Kongresa Naše stranke, koji će se održati sutra, predstavljamo vam kandidatkinje i kandidate za potpredsjednička mjesta. Za tri mjesta potpredsjednika/potpredsjednice Naše stranke ima osam kandidata/kandidatkinja čije kratke biografije donosimo u abecednom poretku.

Irma Baralija

Rođena je 8. 11. 1984. u Mostaru. Diplomirala 2008. godine na Odsjeku za filozofiju i sociologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. U oktobru 2009. godine postala stipendistkinja Kraljevine Španije za dvogodišnji magistarski studij Političkih nauka na Univerzitetu Complutense u Madridu. Magistrirala je 2011. godine a magistarski rad joj je proglašen najboljim radom na pomenutom studiju u toj akademskoj godini.

Predano je radila na aktivnostima za očuvanje mira u Bosni i Hercegovini. Kroz prevoditeljski posao u okviru EUFOR-a u periodu od 2005 do 2009. učestvovala je u misijama prikupljanja naoružanja od lokalnog stanovništva istočne Hercegovine, kao i projektima pomoći i izgradnje porušene infrastrukture na području Mostara. Certificirana je trenerica i voditeljica projekta “Nenasilna komunikacija i razgradnja predrasuda” koji je implementiran u vidu radionica u osnovnim i srednjim školama na području Mostara u periodu od 2001 do 2003. godine. Saradnica je Centra za kritičku misao Mostar na aktivnostima u vezi s temom suočavanja s prošlošću. Iza sebe ima dugogodišnje profesorsko iskustvo u mostarskim gimnazijama kao i u Koledžu ujedinenog svijeta. Trenutno je zaposlena kao eksterna ocjenjivačica u Programu međunarodne diplome (IB) na predmetu Teorija spoznaje.

U Našoj stranci je od 2015. godine. Pokrenula je mostarski odbor i izabrana za predsjednicu istog. U 2016. godini izabrana je i u Predsjedništvo Naše stranke, čija je još uvijek aktivna članica.

Posvećena je borbi za jednakopravnost svih građana i građanki u BiH, s trenutno posebnim fokusom na političko pitanje grada Mostara, dio čega je i tužba “Baralija protiv Bosne i Hercegovine” pred sudom u Strazburu, koju je uputila 2018. godine.

Omer Berbić

Diplomirao je Međunarodne odnose na Vesalius collegeu 2018. godine. Trenutno je direktor i suvlasnik T TOM D.O.O. – preduzeće za trgovinu na veliko. U Našoj stranci obnaša funkciju predsjednika Foruma mladih Naše stranke Tuzla

Mirsad Čamdžić

Rođen je 11. 2. 1966. godine u Gračanici, gdje je završio srednju Elektrotehničku školu. Fakultet političkih nauka završio je u Sarajevu sa zvanjem diplomiranog žurnaliste. Od 1992. godine zaposlen je u Radio Gračanici. Sarađivao je na raznim medijskim projektima, Federalna TV, HTV, Radio Fern, RFE/RL. Dobitnik je priznanja Zlatna značka Općine Gračanica te prve novinarske nagrade „Srđan Aleksić“ za 2012. godinu. Inicirao je osnivanje prvog odbora Naše stranke u BiH, a iste, 2008. godine, postao vijećnik u OV Gračanica. Član je Predsjedništva Naše stranke.

Alen Girt

Rođen je 1967. godine u Sarajevu. Završio je mašinstvo na METU (Middle East Technical University u Ankari) na engleskom sa zvanjem diplomiranog inženjera mašinstva. Govori engleski i turski jezik, te je sudski tumač za turski jezik i po potrebi konsekutivni prevodilac za Ministarstvo sigurnosti. U posljednjih 20 godina bavi se procesom proizvodnje, plasmana tekstila i distribucije na međunarodnom tržištu. U Našoj stranci je aktivno od 2016. Godinu poslije postao je član Regionalnog odbora za regiju Sarajevo i Goražde. Na izborima 2018. bio je kandidat Naše stranke za Skupštinu Kantona Sarajevo na kojima je dao doprinos najboljem rezultatu stranke sa 1447 glasova. Trenutno je na poziciji zamjenika povjerenika KORS-a i dobio je podršku pet odbora za kandidaturu na mjesto potpredsjednika na Kongresu.

Vibor Handžić

Rođen je u Sarajevu 18. 9. 1986. godine. Diplomirao je 2008. godine na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, odsjek Politologija, smjer Međunarodni odnosi. Master studij (odsjek Politologija, smjer Međunarodni odnosi i diplomatija), na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu završio je 2010. godine, kao jedan od najboljih studenata u svojoj generaciji, s prosječnom ocjenom 9. Magistarski rad odbranio je u novembru 2011. godine na temu „Uloga međunarodne zajednice u demokratizaciji postkonfliktnih društava i država – Slučaj BiH“.

Član je Naše stranke od aprila 2012. godine. U mandatu 2012. – 2016. izabran je na općinskim izborima za vijećnika u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo, a kasnije i za vijećnika u Gradskom vijeću Grada Sarajeva, gdje je obavljao funkciju predsjednika Kluba gradskih vijećnika Naše stranke. Bio je nosilac liste za Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo na općinskim izborima 2016. godine, gdje je izabran u Općinsko vijeće po drugi put. Također je obnovio mandat u Gradskom vijeću Grada Sarajeva, gdje je ponovo izabran za predsjednika Kluba. Na Općim izborima 2018. godine izabran je u Skupštinu Kantona Sarajevo, gdje obavlja funkciju potpredsjedavajućeg Skupštine iz reda Ostalih. Naknadno je izabran i u Dom naroda Parlamenta FBiH iz reda Ostalih na funkciju zastupnika.  U periodu 2012. – 2014. godine obavljao je funkciju predsjednika Općinskog odbora Stari Grad Sarajevo. Od 2014. do 2015. godine bio je član Regionalnog odbora Naše stranke Sarajevo, a funkciju predsjednika Regionalnog odbora obavljao je od 2015. do 2018. godine. Obavljao je funkciju zamjenika Izbornog štaba Naše stranke za općinske izbore 2016. godine te učestvovao u pregovaračkom timu prilikom formiranja Gradskog vijeća Grada Sarajeva i izbora gradonačelnika. Bio je član Izbornog štaba Naše stranke za opće izbore 2018. godine, unutar grupe za provedbu izbornog procesa. Bio je kandidat za potpredsjednika Naše stranke na Kongresu održanom 2015. godine i po broju glasova završio na 4. mjestu. Trenutno je i član Glavnog odbora Naše stranke.

Srđan Mandić

Rođen je 1. septembra 1972. u Sarajevu. Završio je Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu Magistar ekonomskih nauka, smjer – Marketing. Obavlja dužnost ministra komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo. Od stranih jezika govori engleski.

Nasiha Pozder

Rođena je 1978. u Tuzli. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu 2003. godine, na kojem je i doktorirala u oblasti arhitektura i urbanizam. Od 2004. godine zaposlena je na Katedri za urbanizam i prostorno planiranje Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. U periodu studiranja i profesionalne karijere sarađivala je s univerzitetima širom Evrope i svijeta, poput TU Beč, TU Istanbul, TU Delft, ETSA Barcelona, La Villete Pariz, ALBA Beirut, i drugi. Profesionalnu karijeru razvija i kroz Institut za arhitekturu, urbanizam i prostorno planiranje AFS gdje vodi tim zadužen za projekte iz oblasti urbanizma, ali i kroz saradnju s lokalnim zajednicama i strukovnim udruženjima poput Asocijacije arhitekata BiH, Green Councilea, Sarajevo Green Design fondacije. Našoj stranci pridružila se 2011. godine, prvo radom u Općinskom odboru Novi Grad Sarajevo, a potom u Regionalnom odboru Sarajevo do Kongresa Naše stranke 2015. godine, kada je izabrana za jednu od potpredsjednica stranke. Dala je doprinos u radu komisija za urbanizam i prostorno planiranje Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo te kroz rad u Zelenom savjetu Naše stranke i kreiranju politika Naše stranke za izbore 2014, 2016 i 2018. godine.

Zdravko Radošević

Živi i radi u Bosanskom Petrovcu, oženjen, otac dvoje djece. Po zanimanju diplomirani inženjer poljoprivrede, diplomirao 2000. godine na univerzitetu u Novom Sadu. U Našoj stranci je od njenog osnivanja 2008. godine i bio je vijećnik u mandatu 2008 – 2012 u periodu kada je Naša stranka u Bosanskom Petrovcu dobila mjesto načelnika i tri vijećnika u OV. Takođe je vijećnik Naše stranke u aktuelnom mandatu, 2016 – 2020.