2017-12-03 11:55:46 AMSTERDAM - Hans van Baalen, leider van de VVD in het Europees Parlement, na zijn herverkiezing als de voorzitter van de Alliantie van Liberalen en Democraten. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Poseban gost na Kongresu Naše stranke koji će biti održan sutra u Sarajevu bit će predsjednik Saveza liberala i demokrata za Evropu Hans van Baalen (punim imenom: Johannes Cornelis van Baalen). Savez liberala i demokrata za Evropu (ALDE) je evropska politička stranka koja okuplja stranke liberalnih, demokratskih i reformističkih načela iz 30 evropskih zemalja, a članica ove evropske stranke koja nam je poznatija pod skraćenicom „ALDE“ je i Naša stranka.

Gospodin Van Baalen je član nizozemske liberalne stranke VVD od 1986, bio je međunarodni sekretar ove stranke i njen zastupnik u parlamentu Kraljevine Nizozemske u tri mandata (1999-2009). Tokom deset godina provedenih u nizozemskom parlamentu bio je član parlamentarnih komisija za vanjske poslove, evropske poslove te za odbranu, što ga čini dugogodišnjim dobrim poznavaocem prilika u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Evropi. Uz to, predstavljao je i svoju zemlju u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Od 2009. godine je zastupnik u Evropskom parlamentu i u javnoj percepciji je jedna od najutjecajnijih osoba ALDE stranke i Evropskog parlamenta. O tome govori i činjenica da je član Komiteta za vanjske poslove i Komiteta za sigurnost i odbranu, koji su među najznačajnijim tijelima EP. Predsjedava delegacijom EP za odnose s Južnom Afrikom a ranije je bio član delegacija za odnose s Afganistanom, Sjedinjenim Američkim Državama te Japanom.

Bio je član monitoring-misije Evropskog parlamenta tokom parlamentarnih izbora u Ukrajini 2014. godine. Tokom ukrajinsko-ruskog konflikta se zalagao za veća vojna izdvajanja i angažman NATO pakta te povećanje izgleda Ukrajine za pristupanje Evropskoj uniji, zbog čega se našao na crnoj listi istaknutih osoba iz EU kojima nije dozvoljen ulazak u Rusku Federaciju. G. Van Baalen je predsjednik ALDE stranke od novembra 2015. godine. ALDE se zalaže za slobodno tržište, europske integracije i jedinstveno europsko tržište.

Osim političkog angažmana kroz VVD i ALDE, Hans van Baalen je od 2009. do 2014. bio i predsjednik Liberalne internacionale, međunarodne organizacije koja okuplja liberalne stranke, političare i intelektualce s ciljem promocije liberalizma, demokratije, ljudskih prava, slobodnog tržišta, socijalne pravednosti, tolerancije i međunarodne solidarnosti.