“Predaja odgovora na Upitnik Evropske komisije pred 26. Dan nezavisnosti BiH, s više od pola godine kašnjenja, licemjeran je politički marketing”, kaže Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

“Sasvim je jasno da je veliki broj proevropski orijentisanih građana i građanki BiH, baš kao i mi u Našoj stranci, razočarano činjenicom da najviši predstavnici Evropske unije svojim prisustvom i pohvalama daju kredibilitet i predizbornu podršku upravo onim političkim subjektima koji svojim antievropskim, pa i anticivilizacijskim stavovima, onemogućavaju da Bosna i Hercegovina bude uređena na građanskim političkim principima, na kojima upravo počiva Evropska Unija”, navodi Kojović.

“Čak i da je samo protokolarna kurtoazija, nasmijana lica evropskih zvaničnika sa liderima nacionalističkih partija stvaraju osnovanu sumnju kod onih koji su principijelno i istinski opredjeljeni za evrointegracijske procese da su vrijednosti koje EU deklarativno promoviše samo mrtvo slovo na papiru. Jer kako drugačije shvatiti fotografiju na kojoj se najviši dužnosnik EU uz osmijeh slika sa onima koji negiraju genocid, nazivaju škole po fašistima i slikaju se sa osuđenim ratnim zločincima”, zaključuje Kojović.