Drage moje i dragi moji, građanke i građani Bosne i Hercegovine,

Prethodna godina, kao ni ona prije nje, kao ni ona prije nje… i tako dalje, nije bila pretjerano dobra za BiH i nas, njene građane.

Naši susjedi, Hrvatska i Srbija nikako da se pomire s činjenicom da su projekti njihovog teritorijalnog proširenja na naš račun propali jednom i zauvijek. Ekonomija nam je rasla na nivou inflacije (ispod 3%) i to zahvaljujući oporavku EU tržišta.

Put ka EU je zaustavljen zbog nesposobnosti vlasti da odgovori na najjednostavnije zadatke kao što je, recimo, odgovor na EU upitnik s kojim se mučimo već više od godinu dana. Odavno donesena odluka o pristupu NATO-u se iz politikantskih razloga dovodi u pitanje. Odgovor mladih i sredovječnih građana BiH, posebno obrazovanih, na cjelokupnu situaciju u zemlji i izglede za budućnost, je masovno napuštanje zemlje i odlazak u inostranstvo. Svoje snove, koji su u suštini sasvim uobičajeni i vrlo skromni − miran, dostojanstven život od vlastitog znanja i rada  − pokušavaju ostvariti u drugim zemljama, gdje neće imati legitimnog predstavnika u rukovodstvu države niti će imati pravo veta za zaštitu nekog svog vitalnog interesa.

Ipak… Krajem godine, tačnije u oktobru, rodilo se sjeme nade. Glasači su u velikom broju, njih 200 i nešto posto više nego na prethodnim opštim izborima, dali povjerenje političkoj opciji Naša stranka. Ta činjenica je posebno značajna s obzirom na to da je politička kampanja najvećeg broja učesnika bila prljava, ratnohuškačka i usmjerena na dizanje međuetničkih tenzija, kao i mnogo puta do sada, a da je naša promovirala mir, zajedništvo i okretanje ka budućnosti.

Prvi put od svog osnivanja Naša stranka ima zastupnice i zastupnike u kantonalnim skupštinama Bihaća, Zenice, Tuzle, Goražda.

U Federalnom parlamentu smo u prethodnom mandatu imali jednog zastupnika − sada imamo šest (njih pet su žene).

U Državnom parlamentu nismo imali svoje predstavnike − sada imamo dva.

Inicirali smo formiranje BH bloka s ideološki najbližim partijama (SDP i DF).

U Sarajevu smo poveli pregovarački proces s drugim strankama i prije nekoliko dana je zahvaljujući tome po prvi put u Sarajevu došlo do smjene vlasti, a ne primopredaje dužnosti iz ruku jednih u ruke drugih SDA ministara.

Premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto, dolazi iz Naše stranke, kao i ministri pravde i komunalne privrede − Lejla Brčić i Srđan Mandić.

BH blok, koji u Federalnom parlamentu broji 32 (od 98), a u državnom 10 (od 42) poslanika se pokazuje kao važan faktor i sasvim će sigurno imati daleko veći uticaj na događaje u narednom mandatu nego što bi svaka od stranaka koje ga čine pojedinačno imale.

Sve ovo što se dogodilo od oktobra do danas je, sudeći po reakcijama koje dolaze do stranke, a i do nas pojedinačno, na ulici, u trgovini, tramvaju i svakodnevnom životu, probudilo NADU kod jednog broja ljudi.

I meni je, priznajem, sve ovo obnovilo i ojačalo uvjerenje da je jedna bolja, pravednija, moderna, evropska Bosna i Hercegovina zaista moguća i da je sve više i više ljudi koji shvataju da, bez obzira na sve, moramo graditi zajedništvo, solidarnost i praviti državu koja će sve više ličiti na druge evropske države i njihove ustave, zakone i političku praksu.

I danas je teško, a jučer je to bilo još teže, zamisliti Bosnu i Hercegovinu u kojoj smo svi, bez obzira koje smo etničke pripadnosti ili nepripadnosti ravnopravni, u kojoj se razvija i od strane države ohrabruje i pomaže poduzetnički duh, u kojoj su socijalna davanja upućena onima kojima zaista trebaju i u mjeri u kojoj im trebaju, u kojoj se obrazovanje ne tretira kao budžetski trošak nego kao najvrednija i najbolja investicija za budućnost i u kojoj kad igraju Džeko i zmajevi zastave BiH vijore po cijeloj zemlji.

Sve je to moguće.

Kakva će biti naša zemlja, zavisi od svih nas, od naših odluka i od našeg ponašanja u svakodnevnom životu.

Za tu i takvu BiH mi u Našoj stranci se zalažemo i borimo svaki dan. Zahvaljujući vašem povjerenju imamo priliku da zaista utičemo na to u kakvoj zemlji živimo.

Odgovornost koju osjećamo zbog vaših glasova, vašeg povjerenja i nade koju smo vam probudili shvatamo kao najvišu patriotsku i ljudsku dužnost i obavezu.

Radićemo puno i radićemo pošteno − i uvijek u opštem i dugoročnom interesu svih građana i države BiH − to je ono što vam mogu obećati.

Najveća želja, i moja i svih nas u Našoj stranci, je da sljedeće godine u ovo doba, kad se budete okupljali za praznička druženja, kažete − stvari su napokon krenule u dobrom pravcu, svima i sve ide na bolje.

Nek nam je sretna 2019.