„Tražit ćemo od Ustavnog suda da donese privremenu odluku kako bi se ova odluka CIK-a osporila. Podnijet ćemo apelaciju Ustavnom sudu, a blokirat ćemo na sve zakonski dozvoljene načine izbor delegata u Dom naroda FBiH dok Ustavni sud ne poništi današnju odluku“, rekao je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, povodom današnje odluke CIK-a o formiranju Doma naroda u Parlamentu Federacije BiH.

Kojović je kazao kako nije zadovoljan odlukom međunarodne zajednice da pozdravi današnju odluku CIK-a.

„Uvijek sam govorio predstavnicima međunarodne zajednice, a to tražim i danas, da nam ne predlažu one stvari koje ne žele u svojim zemljama. Nije normalno da, ako je predsjednik SAD-a bijelac, da potpredsjednik mora biti crnac. Takve stvari ne želimo ni u našoj zemlji“, poručio je Kojović.

Kojović je kazao da je do današnjeg dana, odnosno ove odluke, postojala je mogućnost da HDZ u Domu naroda ima 10 ili 11 poslanika.

“Znate li šta znači kada jedna stranka u jednom klubu naroda ima dvotrećinsku većinu. To znači da su procesi rezultat dogovaranja i pregovaranja. Izvjesno je da će HDZ imati 12 od 17 članova i sa tim brojem mogu kontrolisati procese formiranja vlasti u FBiH”, kazao je Kojović.

Pojasnio je da će HDZ najvjerovatnije imati po četiri zastupnika u državnom Domu naroda koji broji 15 članova.

“Što znači da imaju prostu većinu. Mogu glasati protiv stvari koje žele blokirati. To su posljedice odluke CIK-a između ostalog”, izjavio je Kojović.