Poštovani gospodine Suljiću,

Kao građanin, ali i predsjednik Općinskog odbora Naše stranke Lukavac, prisustvovao sam Svečanoj akademiji povodom Dana općine. Ovom prilikom nemam namjeru govoriti o samoj manifestaciji te načinu i konceptu njenog organizovanja. To se, nažalost, ponavlja iz godine u godinu.

Ja se, ustvari, želim osvrnuti na Vaše učešće na toj manifestaciji.

Na početku, želim naglasiti da sam svojevremeno, u vezi trakavice oko Vašeg izbora na dužnost predsjedavajućeg OV Lukavac, i pored različitih tumačenja koja su se uglavnom ticala formalno-pravnih nedoumica, kao i motiva predlagača, za Vaše imenovanje uvijek imao simpatije. Smatrao sam da je to važno kako bi kao tolerantno društvo koje politički sazrijeva, pokazali da može biti i drugačije. Da i građani koji dolaze iz reda manjinskih etničkih grupa mogu obavljati važne javne funkcije u interesu svih građana.

Stoga me Vaše ponašanje na toj manifestaciji iznenadilo i razočaralo.

Da se razumijemo, u formalnom smislu niko nema obavezu prisustvovati ovakvim događajima, ali je moralna i politička obaveza izabranih predstavnika građana da svoje vrijeme planiraju za prisustvo ovakvim manifestacijama.

Nažalost, ovoj svečanosti nije prisustvovala većina vijećnika OV, neovisno iz kojih stranaka dolaze, a Vaše učešće i odnos prema javnosti, a posebno prisutnima, bilo je sramotno i skandalozno.

Naime, naprosto ne mogu prihvatiti da se Vi niste udostojili svoju ulogu u ovom protokolarnom činu obaviti kako dolikuje nekome ko vrši javnu funkciju, pogotovo najvišeg dužnosnika predstavničkog tijela, dakle onoga koga su građani birali neposredno. Zato smatram da je Vaše ponašanje na Svečanoj akademiji povodom Dana općine Lukavac bilo, najblaže rečeno, neprimjereno.

Nikakav animozitet niti neslaganje s aktuelnim načelnikom Općine Lukavac ili dijelom vijećnika OV, ili dijelom javnosti i sl., ne mogu biti opravdanje.

Nemate Vi, gospodine Suljiću, kao predsjedavajući OV, taj luksuz da izađete na pozornicu radi podjele priznanja pojedincima i pravnim subjektima koji su to zaslužili, a verifikovalo OV Lukavac kojim Vi predsjedavate, a onda odbijete da se obratite prisutnima i čestitate Dan općine u ime OV i svoje ime. To je nedopustiv presedan i stvar je neposjedovanja elementarne pristojnosti i poštovanja javnosti. Bezobzirno ignorisanje javnosti, pogotovo u ovakvim prilikama, može se tumačiti samo kao sirova bahatost nekoga ko vrši vlast.

Kao predsjedavajući OV, Vi ste dužni predstavljati sve građane općine Lukavac, bez obzira koliko se s njima slažete ili ne po bilo kom pitanju. Vi morate respektovati činjenicu da su vam legitimitet dali svi građani naše općine, bez obzira za koju političku stranku su na izborima glasali.

Onaj ko ne poštuje građane koji su ga birali, ne zaslužuje poštovanje građana. Najmanje što možete i trebate učiniti nakon ovakvog, nadam se nepromišljenog gafa, je da se javno izvinite građanima općine, ili u suprotnom podnesete ostavku na tu dužnost.

S poštovanjem,

Nusret Ćurović