U Gradskom odboru Naše stranke u Tuzli zatražili su da se Statutom Grada koji treba biti usvojen omogući održavanje izbora u mjesnim zajednicama, kako bi se građanima otvorila mogućnost da u savjete mjesnih zajednica demokratski izaberu najbolje poznavatelje lokalnih i komunalnih interesa.

“Prema popisu iz 2013. godine Tuzla broji preko 111 hiljada stanovnika zvanično na trećem mjestu  po broju stanovništva u Federaciji BiH, a Grad je organiziran u 40 mjesnih zajednica. Stoga je potpuno neprihvatljivo da po važećem Statutu nisu predviđeni izbori u mjesnim zajednicama. S obzirom da je Tuzla nedavno proglašena Gradom, prilikom usvajanja Statuta Grada trebalo bi napustiti krajnje anahroni princip izostajanja direktnog izbora članova Savjeta MZ kao najdemokratičnijeg odabira”, rekli su u Našoj stranci.

U Našoj stranci u Tuzli naglasili su da su u velikoj većini općina i gradova u Federaciji BiH  ovakvi izbori sasvim uobičajeni nekoliko mjeseci nakon zvaničnih lokalnih izbora.

“Nije jasno zbog čega se smatra da građani Tuzle nisu dorasli, ne zaslužuju ili im nije dopušteno isto demokratsko pravo. Već duži niz godina formiranje Savjeta MZ Tuzle provodi Vijeće Grada sopstvenom većinskom političkom voljom tako da se na taj način negativni odnosi većine i manjine u Vijeću prenose direktno i na teren MZ, što ima za posljedicu nereprezentativno predstavljanje i potpuno nesrazmjerno ulaganje u njihov razvoj”, dodali su u Našoj stranci.

 “Vijećnici  Gradskog vijeća Tuzle bi morali u interesu sopstvenih građana najhitnije i shodno federalnom Zakonu o lokalnoj samoupravi Statutom omogućiti izbore u mjesnim zajednicama i pokazati da imaju adekvatno povjerenje u građane koji su ih prethodno izabrali na te funkcije”, zaključili su u Našoj stranci u Tuzli.