U Našoj stranci u Novom Sarajevu zatražili su tematsku sjednicu Općinskog vijeća posvećenu isključivo vodosnabdijevanju, komentirajući i godišnji izvještaj koji je vijećnicima uputio KJKP Vodovod i kanalizacija.

“Inicijativu za održavanje tematske sjednice nadležne općinske službe načelno su prihvatile, ali uz upozorenje da nemaju način da natjeraju predstavnike KJKP ‘ViK’ da prisustvuju sjednici. Nedopustivo je da menadžment jednog javnog komunalnog preduzeća ignoriše obavezu  detaljnog izvještavanja općinskih vijećnika, pogotovo u situaciji kada  je većina građana općine Novo Sarajevo  izložena stalnim prekidima u vodosnabdijevanju, a građanima se redovno ispostavljaju računi kao za uredno izvršenu uslugu”, rekla je Lejla Pašalić, članica Općinskog odbora Naše stranke u Novom Sarajevu.

U Našoj stranci u Novom Sarajevu ističu da je izvještaj ViK-a za cijelu 2016. godinu stao na jednu stranicu formata A4.

“To bi bilo prešturo čak i da je situacija sa vodoopskrbom idealna. Redukcije se u tom izvještaju čak i ne nazivaju pravim imenom nego ‘obaranjem pritiska’, uz obrazloženje da mreža ne zadovoljava potrebe općine, ali i da nema sredstava za poboljšanje. Pri tom se navodi da se neki dijelovi općine još uvijek snabdijevaju uz pomoć azbestnih cijevi, ali bez konkretnih podataka o lokacijama i dužini tih dijelova, a o razlozima zapuštenosti mreže nema ni slova”, dodaje Pašalić.

“ViK spominje otklanjanje 423 kvara tokom 2016.godine, ali ne nudi dokaze za urađene radove. Nije pomenuto ni da li KJKP ViK uopće ima urađene studije i analize stanje vodovodne i kanalizacione mreže, niti da li postoje projekti sanacije. Sve su to pitanja na koja građani imaju pravo dobiti odgovore, zbog čega bi tematska sjednica OV bila neophodna. Nadam se da će se što prije prihvatiti inicijativa i da će predstavnici ViK-a uzeti učešća na njoj, kako bi građani Novog Sarajeva bili detaljno informisani o stanju u vezi sa vodosnabdijevanjem”, zaključuje Pašalić.