Vijećnik Naše stranke u Centru Nihad Uk na narednoj sjednici Općinskog vijeća podnijeće inicijativu da jedna ulica na području te općine ponese ime po Izetu Sarajliću, bosanskohercegovačkom i jugoslovenskom pjesniku.

“U pitanju je jedan od najprevođenijih naših pjesnika koji je u svojih trideset knjiga poezije promovirao najbolje vrijednosti ovog grada, njegovu antifašističku opredijeljenost, postavši jedan od simbola Sarajeva u svjetskim okvirima. Mislim da bi bilo vrijeme da petnaest godina nakon njegove smrti i ovaj grad uzvrati pjesniku dajući njegovo ime jednoj ulici na području naše općine u kojoj je živio i stvarao”, ističe Uk.

Vijećnik Naše stranke pojasnio je zašto je bitno da jedna ulica u općini Centar ponese ime po ovom pjesniku.

“Izet Sarajlić ispjevao je neke od najboljih i najpoznatijih antifašističkih pjesama o Drugom svjetskom ratu na našem jeziku. Otpor zlu nastavio je i u posljednjem ratu, u toku agresije na BiH, kada je u ratnom Sarajevu napisao Sarajevsku ratnu zbirku u kojem trijumfuje nad zlom jednom vjerom u život, nasuprot destrukciji i zazivanju osvete. Napravivši tu paralelu Izet Sarajlić se nametnuo kao predstavnik najboljih vrijednosti koje je iznjedrio naš grad, a nazivanje ulice po ovome pjesniku bio bi mali doprinos u promoviranju vrijednosti koje bi trebale služiti kao uzor u našem društvu i budućim generacijama”, dodao je Uk.