Zastupnik Naše stranke u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Neno Zuko, na Vanrednoj sjednici (30.03.2018.) uputio je oštre kritike zbog toga što je Zavod zdavstvenog osiguranja paralelno dok radi uštede na lijekovima povećao troškove za 100.000 KM za nova zapošljavanja.

Zuko je slikovitim primjerom uporedio kako te mjere izgledaju na mikro planu.

“Zamislite samo porodicu koja je finansijskim problemima, štedi na hrani, vodi, odjeći..ali se, recimo, zato nemilice rasipa i troši na toaletni papir?!”, uporedio je Zuko.

Zavod zdravstvenog osiguranja također je donio Plan za saniranje deficita i bio je dužan u 2017.godini da izdvoji skoro 400.000 KM za njegovo pokrivanje. Zuko je upozorio da nije došlo do saniranja deficita, a na kraju godine je prikazan suficit od nekih 30 hiljada KM.

“Ovim se krši Zakon o budžetima koji je jasno precizirao ovakve situacije sa deficitima i njegovim pokrićem”, istakao je Zuko.

Također je skrenuo pažnju na kršenje Zakona o zdravstvenom osiguranju u kojem se navodi da kantonalni zavodi moraju da imaju sredstva rezerve koja se formiraju izdvajanjem najmanje 5% rashoda ostvarenih u prethodnoj godini.

“Upitno je također da li je u ovom Planu predviđeno dovoljno sredstava da se ispoštuje dogovor koji je Vlada potpisala sa sindikatima o povećanju plata zaposlenih u zdravstvenom sektoru”, zaključio je Zuko uz hipotetičko pitanje da li to znači da uskoro možemo očekivati nove štrajkove, aludirajući na vrlo dug posljednji štrajk zdravstvenih radnika BPK.