Neira Dizdarević, šefica Kluba zastupnika NS u Skupštini Kantona Sarajevo, na posljednjoj sjednici Skupštine podnijela je dvije inicijative koje se odnose na sarajevsku deponiju Smiljevići.

Ona traži analizu zemljišta u i oko deponije Smiljevići na prisustvo teških metala: „naročito prisustvo dioksina i furana što nikada, prema informacijama kojima raspolažem, nije mjereno, a lokalno stanovništvo se u području deponije Smiljevići intenzivno bavi uzgojem voća i povrća, te hranjenjem domaćih životinja plodovima s tog tla“, kaže Dizdarević.

Podnijela je i inicijativu  Ministarstvu komunalne privrede i infrastrukture i KJKP RAD da zbog konstantnog nelegalnog odlaganja građevinskog otpada u kontejnere u blizini RCUO Smiljevići obezbijede stalno prisustvo komunalnih redara ili uposlenika KJKP RAD kod pomenutih lokacija kontejnera, kako bi se takvo odlaganje spriječilo.

Koliko su problemi na Smiljevićima veliki, svjedoči i činjenica da će Skupština Kantona održati hitnu sjednicu o toj temi u utorak.