Nakon što je posljednji snijeg nanio veliku štetu stablima na javnim zelenim površinama u Sarajevu, potpredsjednica Naše stranke Nasiha Pozder komentirala je mjere za zaštitu stabala koje je poduzimao KJKP Park.

“U vanrednim situacijama poput ove od prije nekoliko dana, kakva se desila i 2012. godine, nažalost čak ni redovno održavanje krošnji ne bi puno pomoglo, ali bismo sigurno imali štetu na manjem stabala da su određene mjere provedene i da su krošnje redovno održavane. KJKP Park je prije nekoliko godina od Općine Novo Sarajevo dobio uređaj za dubinsko snimanje  stabala, prvenstveno zbog Vilsonovog šetališta, obučen je i tim za te poslove, ali redovno održavanje izostaje. Vidljivo je da su im i na visini od dva metra truhla debla na polomljenim stablima, što nam govori da se trebalo na vrijeme reagovati”, napominje Pozder.

Potpredsjednica Naše stranke ističe da ovog puta radovi na uklanjanju polomljenih grana i stabala idu čak sporije nego 2012. godine.

“Tada je bio dobar potez što su radikalno rezane krošnje, ali u narednom periodu je potpuno zaboravljeno na održavanje tih stabala. Također, začuđuje činjenica da KJKP Park nema Plan interventnih aktivnosti za ovakve situacije, niti imamo evidenciju zaštićenih stabala, niti prioriteta u njihovom spašavanju ili održavanju”, dodaje Pozder.

“Manjak radnika koji bi održavali krošnje, svakako, nije dobro opravdanje, budući da se obrezivanje krošnji vrši od jeseni do proljeća. Da se redovno održavaju, pored toga što bi estetski krošnja bila oblikovana, istovremeno bi se uklanjale i stare kao i truhle grane, čime bi se umanjila šteta na stablima u ovakvim vanrednim okolnostima, kao i opasnost od povreda i oštećenja građana i imovine”, zaključila je Pozder.