Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela je Odluku o proglašenju arheološkog lokaliteta Butmir nacionalnim spomenikom na sjednici održanoj od 30. avgusta do 2. septembra 2004. godine. Ovom Odlukom definisane su obaveze Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kada je u pitanju obezbjeđenje mjera zaštite nacionalnog spomenika.

S obzirom na to da je Općina Ilidža prije nešto više od godinu dana inicirala izmjenu ove Odluke, te ne čekajući istu, odobrila gradnju na ovom nacionalnom spomeniku, zastupnica Naše stranke Nasiha Pozder na posljednjoj sjednici Federalnog parlamenta tražila je da Federalna uprava za inspekcijske poslove informiše zastupnike o svojim aktivnostima u ovom procesu i nalazima koje su eventualno izradili.

Konkretno, tražila je izvještaj uprave o broju prijava i zahtjeva za inspekcijski nadzor o svim građevinskim aktivnostima na nacionalnom spomeniku Arheološko područje – prahistorijsko naselje u Butmiru i koje aktivnosti su poduzete u skladu pomenutim zahtjevima.

Tražila je i da joj se dostave svi odgovori Federalne uprave za inspekcijske poslove na pristigle zahtjeve za inspekcijski nadzor po pitanju građevinskih radova na lokalitetu ovog spomenika.

U skladu s odgovorima na postavljeni upit, Naša stranka će odrediti pravce daljnjeg djelovanja na zaštiti ovog arheološkog područja.