Nasiha Pozder, potpredsjednica Naše stranke, uputila je Slobodnoj Bosni i Vijeću za štampu prigovor i demanti na pisanje Slobodne Bosne.

Demanti navodimo u cijelosti.

U tekstu Slobodne Bosne „Prvi veliki reformski potez Naše stranke: Nasiha Pozder podigla platu Sabini Ćudić, retroaktivno!“, koji je potpisan inicijalima S.B., iznesena je tvrdnja da je “zamjenica Privremene administrativne komisije Predstavničkog doma Nasiha Pozder iskoristila svoju poziciju da sazove hitnu sjednicu komisije kako bi svojoj kolegici Sabini Ćudić podigla platu po novom koeficijentu i to retroaktivno. Drugim riječima, podigli se koeficijenti, a oni sebi obračunali platu od novembra.”

Istina je sljedeća:

Na konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, održanoj 27. 11. 2018. godine, konstituisani su i klubovi zastupnika stranaka koje čine BH blok te izabran predsjedavajući ovog doma gospodin Elvir Karajbić (SDP). Ovaj proces bojkotovale su stranke SDA i HDZ. U proteklom periodu svoje klubove formirale su ostale parlamentarne stranke, što su organi Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH uredno zaprimili i protokolisali. Uprkos činjenici da izbor predsjedavajućeg pred Ustavnim sudom u međuvremenu nisu osporavale ni SDA ni HDZ, ove dvije stranke u potpunosti bojkotuju rad Zastupničkog doma i njegovih radnih tijela, što se pokazalo nedolaskom na Kolegij održan 27.12. 2018. godine.

U skladu s ovim bojkotom izdata su, između ostalog, i rješenja o platama koja negiraju postojanje konstituisanih klubova i većinom izabranog predsjedavajućeg gospodina Karajbića.

Na zahtjev svih stranaka koje ne učestvuju u bojkotu rada Zastupničkog doma, a u skladu s Poslovnikom, zakazana je sjednica privremene Administrativne komisije kako bi se, između ostalog, izvršila korekcija spomenutih rješenja s ciljem priznavanja formiranih klubova te predsjedavajućeg. Svi korigovani koeficijenti, potpisani ovim rješenjima, su identični koeficijentima godinama važećim za ove funkcije.

Zbog odbijanja predsjedavajuće da sazove sjednicu ovog radnog tijela, istom sam predsjedavala ja, kao potpredsjednica Komisije, i potpisala jednoglasno izglasane korekcije ranije izdatih rješenja. Funkcija potpredsjednice privremene Administrativne komisije ni na koji način ne omogućava onome ko je obnaša da bilo kome poveća platu.

Pozder kaže da ovu priliku želi da iskoristi kako bi pozvala na prekid bojkota Zastupničkog doma Parlamenta Federacije: “Ovom prilikom želim pozvati kolege i kolegice, zastupnike i zastupnice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH koji dolaze iz stranaka SDA i HDZ, dakle stranaka koje su do sada bojkotovale rad ovog doma, da se vrate svojim radnim obavezama unutar Zastupničkog doma”